Şamil Sitesi’nde bir işletmede gerçekleştirilen Kuzeykent Mahallesi Kültür, Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği’nin Olağan Genel Kurulu, İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başladı. Divan kurulunun seçilmesi, faaliyet raporunun okunması ile devam eden Genel Kurulda yönetim ve denetim kurullarının seçimleri yapıldı.Yönetim Kurulu Başkanlığına derneğin kurucularından olan Kuzeykent Mahallesi Hakan Çölez, başkan seçildi.
ŞERBETÇİ; “AMACIMIZ
MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK”
Davetlilerin ve dernek üyelerinin katıldığı genel kurulda faaliyet raporunu bilgilere sunan, Yönetim Kurulu üyesi Gizem Şerbetçi; “Derneğimiz 17 Nisan 2022 tarihinde kültürel, sanatsal, eğitim, sportif, çevre, konularında düzenleyeceği etkinlikler ile Kuzeykent Mahallesinde, mahalle kültürünü yaşatmak ve mahallenin menfaatinin olabileceği konularda aktif rol almak; sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı hakim kılmak amacı ile kurulmuştur. Kurucu yönetim kurulu bu tarihten itibaren derneğin defter, makbuz, kaşe-mühür, banka hesabı ve vergi numarası gibi tüm resmi iş ve işlerini tamamlamıştır.Bunların yanı sıra modern çağa ayak uydurabilmek için internet sitesi kurulumunda da bir başlangıç yapmıştır” dedi.
“İNTERNET SİTEMİZ
MAHALLEMİZE HAYIRLI OLSUN”
Şerbetçi, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kuzeykent.org adresi mahallemize hayırlı olsun. Sitemiz şuanda şablon olarak beğeniye sunulmuş gelen fikir ve görüşler çerçevesinde ilerleyen günlerde içi doldurularak hem Kuzeykent Mahallesi ile ilgili bilgiler içerecek hem de derneğimizin faaliyetlerinin aktif olarak paylaşıldığı bir sayfa olacaktır. Diğer konular ise şu şekilde; üye kayıtları, üye kimlik kartları ve dernek üyelerimizin faydalanabileceği ticari faaliyet yürüten işletmeler ile indirim anlaşmaları konularıdır. Geçici yönetim kurulumuz şu ana kadar ki süreç de 51 gönüllü üye kayıt etmiştir. Ve üyelerimizin dernek faaliyetlerinde bulundukları süreçlerde, resmi kurumlar da dernek adına iş ve işlem yürütürken, protokol imzalanan işletmelerde dernek mensubiyetlerini kanıtlamak adına üye kimlik kartı bastırılmıştır ve yeni üye olacaklara da bastırılmaya devam edilecektir. Şuana kadar ki süreçte Kuzeykent ve Kuzeykent dışında toplam da çeşitli faaliyet yürüten 7 işletme ile indirim sözleşmesi imzalanmıştır. Bunlar Kuzeykent Mahallemizde ( berat avm , ada-mar , kervan halı yıkama , otomoni oto yıkama , ) Kuzeykent Dışında (gözde ayakkabı , tarık optik , asya oto yıkama) işletmeleridir. Anlaşmaların detayları ilerleyen günlerde dernek üyelerimizle özel olarak paylaşılacaktır. Dernek üyelerimiz bu işletmeleri işletmelere asacağımız stiker veya filamalar aracılığı ile rahat bir şekilde tanıyabileceklerdir” ifadelerini kullandı.
ÇÖLEZ: “ÇOK METROPOL
BİR NOKTADA HİZMET VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Çölez yaptığı konuşmasında 2019 yılında 25 yaşında bir genç olarak kapı kapı gezip oy topladığını ve halkın da teveccühüyle muhtar olduğunu vurgulayarak; “2019-2020 yılı sürecinde ilk Ramazan'ı mazbatayı aldıktan 15 gün sonra karşıladık. İlk şunu düşündük; ‘Biz ne yapacağız?’, insanlar geliyor; ‘Ben ihtiyaç sahibiyim’ diyor. Mahallenin de 35-40 bin nüfusu var. Yani çok metropol bir noktada hizmet vermeye çalışıyoruz. 'Biz bu işin içine girmeliyiz' dedik. 15-20 bin civarı bir fitre ve zekat ile 60 tane de kumanya ile 2019’u geçirdik. Normal şartlarda bu rakamları vermem ama madem artık bir derneğin içerisindeyiz, bunları hep beraber bileceğiz. Çünkü muhtarlığın tanımında der ki 'Bir muhtar mahallesini iyi tanıyacak, ihtiyaç sahibi aileleri gözetecek ve o mahallede yaşayan insanlar ve devleti arasında her şart ve koşulda köprü olacak.’ Bu o kadar geniş ve o kadar teferruatlı bir kelime ki bununla devlet bizi sınırlı imkanlar ile muazzam bir hizmet alanının içine itmiş” ifadelerine yer verdi.
“BURADA MAKSAT HEP
BİRLİKTE ÇALIŞMAK”
Çölez, pandemi süreci dünyada bir bütün olarak birlikte yaşandığını işaret ederek; “Bu süreçte mümkün olduğunca esnaflarımız ve diğer işletmelerimizle, evlere hizmet götürelim, evinden dışarı çıkmak istemeyenler çıkmasın dedik. Köyde bunu muhtar veya jandarmaya söylüyorlardı ama burada domatesi ekmeği polise götürtseydik, trafikte, asayişte problem olacaktı. Kuzeykent olarak esnafımız çok olduğundan o süreçte belki bir işletme reklam verse gazeteye bir karşılığı var bunun ama o tarihte sırf pandemi diye o esnaflar bu işe gönüllü girdi diye yerel basın da bunu paylaştı. Pandemiyle birlikte insanlar işten ayrılmak zorunda kaldı. İhtiyaç sahibi daha da ihtiyaç sahibi haline geldi. Bu gün Kuzeykent dediğimiz kavram, TOKİ ve apartman ile kooperatif bölgeleri olarak ikiye ayrılıyor. Bakıldığı zaman çok zengin bir muhit olarak gözüküyor ama Arabistan coğrafyası gibi düşünmek gerekirse bir taraf çok lüks içinde yaşarken bir taraf ise sefalet içinde. Benim mahallemde nemli ve rutubetli bir eve girdim. O gün dedim ki ‘Hakikaten bizim mahallede ihtiyaç sahibi insanlar varmış.’ Pandemi bitti ve 2022 Ramazan ayında müşerref olduk. Kuzeykent Mahallesi Muhtarlığı, Bozkurt sürecinde atılan bir mesajla beraber bir buçuk aylık bir süre Kastamonu’da Bozkurt’u besleyen ve Bozkurt’a yönlendiren görev üstlendi. Şimdi bunların hepsi kontrolsüz bir güç tarafından oluştu. Bir mesaj oldu ve yaklaşık bin kişiyle karşılaştık 500-600 kişi orada sürekli olarak elbise ayıkladı, kumanya ayarladı. Devletin bütün kurumlarının derneği var. Devlet bunu kurmuşsa bu STK’larda gerçekten toplum menfaatinde bir olay var. Biz de bunu kurmalıyız. İnsanların bugüne kadar koymuş olduğu güveni hep beraber yayalım, hayır dediğimiz şey sonuçta paylaştıkça çoğalan bir şey. Muhtarlık müessesesi şehir merkezinde farklı bir yapıya sahip. Muhtarlık müessesinde olan eksiklikleri dile getiriyordum. Gelen 50 liraları, 100 liraları kayıt altına almamız lazımdı. Sağ olsun esnaflarımızla bunu paylaştım böyle bir şeye ihtiyacımız var diye. Üç buçuk senenin sonunda bugün kısmet oldu. Buradaki maksat hep birlikte çalışalım. Her kooperatifte 3- 4 tane üyemiz ve gönüllümüz olsun. Bir tane ihtiyaç sahibi aile kaçırmayalım. Kapısını çalmadık ev bırakmayalım. Bacası tütüyor mu, evde duruyor mu konusunda haberdar olalım” dedi.
“KÜLTÜR, SOSYAL
YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA”
Derneğin üç başlık üzerinden oluştuğunu ifade eden Çölez; “Kültür, sosyal yardımlaşma ve dayanışma. Bu üçü de bizim içimiz önemli. Kültür noktası daha farklı Avrupa Birliği projelerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin vermiş olduğu hibe desteklerini mahallemize kazandırmak ve mahallemiz içerisinde çeşitli faaliyetleri ortaya koymak. Bu dernek bu niyetler ile kuruldu. Şu anda üye sayımız 50. En kısa zamanda hanım üye sayımızı ve genç üye sayımızı arttıracağız. 30 gün sonra bir toplantı daha yapacağız ve o toplantıda 4 senelik hayalimi paylaşacağım. Muhtarlık müessesesi tam demokrasi ve doğrudan demokrasinin en güzel örneği. Bu dernekle ile birlikte doğrudan demokrasinin ve doğrudan yönetimin olduğu bir projemiz var. 20 lira bir havuz içerisinde para toplansın ve ihtiyaç sahibi ailelerimize destek olsun diye aidatımız var ve bu konuda kimseyi de zorlamıyoruz. Maksat aidiyet duygusu hissedilsin. Kuzeykent’e ve daha sonrasında ise Kastamonu’nun tamamına hizmet edebilir şekilde ömrümüzün sonuna kadar bu mahalleye bu mirası bırakmış olalım” diye konuştu.