"Dedem Türkiye hayranıydı"

“Çırpınırdı Karadeniz” şarkısı ile Türk dünyasını birbirine kenetleyen Azerbaycan’ın Milli Şairi merhum Ahmet Cevat’ın torununu, Cevat Ahunzadeh, dedesinin 130’uncu doğum yıldönümünün, onun çok sevdiği kardeş Türkiye’de kutlanmasını çok istediğini söyledi.

Osmanlı Ordusuna katılarak Balkan Savaşlarında savaşan kardeş Azerbaycan’ın Milli Şairi Ahmet Cevat’ın torunu Cevat Ahunzadeh, “Dedemin 130’ncu doğum yıldönümü Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in imzaladığı bir kararname ile her yıl Azerbaycan’da kutlanacak. Dedem kendisini Türklüğe adamış bir vatanseverdi. Dedemin 130’uncu doğum yıldönümünü Türkiye’de de kutlanmasını aile olarak çok istiyoruz.Bu konuda Türkiye  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da ilgi bekliyoruz…”

  Torun  Cevat Ahunzadeh, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, dedesi Ahmet Cevat’ın 130’uncu yıldönümü vesilesiyle bir kararname imzaladığını ve bunun  Ahunzadeh ailesi için gurur verici olduğunu söyledi.

Dün üyesi bulunduğu Türk Aksakallar Birliği’nde bir açıklama yapan torun Cevat Ahunzadeh, “ Dedesinin hatıratlarını incelediklerini ve Azerbaycan ve Türkiye aşığı bir vatan sever olduğunu  Azerbaycan Türklerinin ve Anadolu Türklerinin  duygularına tercuman olan öz ve öz Türk evladı olan dedesinin bu yıl doğumunun 130’ncu yılının Azerbaycan’da  kutlanacağını ifade ederek ;” Dedem Türkiye sevdalısı bir vatanseverdi.Çok sevdiği Türkiye’de kutlanmasını aile olarak çok isteriz. O kendisini Azerbaycan ve Türkiye’ye adamış  bir vatanseverdi.”şeklinde konuştu.

 

ÇIRPINIRDI KARADENİZ TÜRK DÜNYASININ SİMGESİ OLDU

 

Azerbaycan Milli Marşının ve Türk dünyasının samp-img width='1.33' height='1' layout='responsive'esi olan ‘Çırpınırdı Karadeniz’ Şarkısının da söz yazarı olan Ahmet Cevat’ın torunu Cevat Ahunzadeh  konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; “Dedemin yaratıcılığı ve bilinçli yaşamı Türk dünyası ve Azerbaycan ile bağlantılıydı. Dedem Türk ideolojisiyle nefes alıyordu. Hiçbir güç onu durduramazdı. Sovyetler Birliği büyükbabamı fiziksel olarak öldürmüş olsa da, onu düşünmekten alıkoyamadı. Bu yolda canını feda etti. Dedemin doğum yıl dönümünün kardeş Türkiye'de kutlanmasını aile olarak çok istiyoruz. Dedem Türkiye'yi çok severdi. Çalışmaları Türk gençliği arasında yaygınlaştırılmalıdır. 130’uncu doğum yıldönümünde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından bir kararnamenin imzalanması, dedemin hayatına ve çalışmasına gösterilen ilgi gerçekten gurur verici. Ailemiz adına Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Aynı hassasiyetin  Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan da  bekliyoruz. Çünkü O’ hem Türkiye adına savaşmış bir kahraman hem de bizim Milli Şairimiz. Çırpınırdı Karadeniz hala Türkiye’de ve Türk Dünyasında çok seviliyor. Bu şarkı Türklerin bir samp-img width='1.33' height='1' layout='responsive'esi haline geldi”

 

OSMANLI ORDUSU’NA KATILARAK BALKAN SAVAŞINA KATILDI

Azerbaycan Milli Marşı'nın da şairi olan Ahmet Cevat, sadece ülkesinde değil, başta Türkiye olmak üzere tüm Türk dünyasında saygıyla hatırlanıyor. Şiirlerinde yurt ve millet sevgisini işleyen, milli duyguları öne çıkaran Cevat, Doğu Türkistan'dan Balkanlara, Türk soyu halkların yaşadığı tüm bölgelerde tanınıyor. Cevat, 5 Mayıs 1892'de Azerbaycan'ın Gence şehri yakınlarındaki Şemkir bölgesinin Seyfeli köyünde doğdu. Doğduğu köyde dini eğitim alan, Arapça ve Farsça öğrenen Cevat, 1906'da ailesiyle Gence'ye taşındı ve eğitimine burada devam etti. Cevat, ilk şiirlerini bu dönemde yazmaya ve çeşitli gazete ve dergilerde yayınlatmaya başladı. 1912'te mezun olan Cevat, Gence Kız Okulunda Türkçe ve Farsça öğretmeni olarak görev yaptı. Cevat aynı yıl arkadaşıyla gönüllü olarak Osmanlı ordusuna yazılarak Balkan Savaşlarına katıldı ve Bulgarlara karşı savaştı. Ahmet Cevat, 1. Dünya Savaşı yıllarında da Anadolu'da yaşananları yakından takip ederek çeşitli gazetelerde bu konuda haber ve makaleler yazdı. Bakü'de faaliyet gösteren "Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi"ne üye olan Cevat, 1915'te Azerbaycan'dan Batum, Kars, Ardahan, Sarıkamış, Trabzon ve Erzurum'daki Türklere ve Rus ordusuna esir düşen Osmanlı askerlerine yardım götüren heyette yer aldı.

Yazdığı marş 1993'te Azerbaycan Milli Marşı olarak kabul edildi.