‘Öz kaynaklarımız mutlaka değerlendirmeye alınmalı’

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Süleyman Yücel, yeni yayımlanan “Sarı Saltuk, Atabeygazi Hüsamettin Çoban ve Kuhistan’ın (Kastamonu) Fethi” adlı kitabıyla ilgili tanıtım toplantısı düzenledi.

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Hamdi Öz, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz da katıldı.

1480 yılında kaleme alınan, alp-erenlerinden olan Rumeli ve Anadolu’nun Türkleşmesinde büyük rolü bulunan Sarı Saltuk'un efsanevi hayatını anlatan Anadolu Türk destanlarından Saltuk-name’de Kastamonu’nun fethinin anlatıldığı bölümleri kitap haline getiren Yücel, kitapla ilgili geniş bilgiler verdi. Atabey Gazi’nin Kastamonu’yu fethinin konu edildiği kitapta, çeşitli ilçe ve bölgelerin eski isimleri de yer alıyor.

 

“SALTUK-NAME KAYNAK OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR”

Süleyman Yücel, uzun yıllardır Kastamonu’nun fethi için anlatılan efsanevi ‘Kastın ne idi Moni’ hikâyesinin doğru olamayabileceğini belirterek; “Kastamonu adının Saltuk-name’de geçen hadiselerde de görüleceği üzere, Bizans komutanı Moni ve oğlu Kasta’nın adından (Kasta bin Moni yani Moni’nin oğlu Kasta) ortaya çıktığına dair bir hüküm vermek niyetinde değiliz. Burada önemini vurgulamak istediğim şey, bundan tam 5 buçuk asır önce Candaroğulları zamanında ve Fatih devrinde Kastamonu insanının ve Osmanlı yazarlarının bu vilayetin adının Türk-Bizans mücadeleleri esnasında zikri geçen bazı şahıs adlarıyla veya o dönemde yaşanan vakalarla alakalandırması gerektiğini bize anlatmaya çalışmış olmalarıdır. Kastamonu’nun fethi için Saltuk-name kaynak olarak değerlendirilebilir. İlimizin fethi için yabancı kaynaklar yerine kendi öz kaynaklarımızın değerlendirilmeye alınmasının daha doğru olacağını düşünüyorum” dedi.