Bakan Nebati yastık altı altınların ekonomiye nasıl kazandırılacağını açıkladı. Vatandaşlar fiziki altın tasarrufları kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edecek. Bakan Nebati, 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az 1 adet olmak üzere 2022 yılında da 1500’ün üzerindeki kuyumcunun dâhil olacağı çalışmaların başladığını açıkladı. Üç destek paketini uygulamaya aldıklarını kaydeden Nebati bunların 25 milyar TL'lik yatırım destek paketi, 25 milyar TL'lik ihracat destek paketi ve 10 milyar TL'lik işletme harcamaları destek paketi olduğunu kaydetti.
Bakan Nebati enflasyon ile ilgili olarak 'Enflasyon İle Mücadele Timi' oluşturacaklarını söyleyen Bakan Nebati, döviz kurlarının enflasyon üzerindeki etkilerinin de azaltılacağını söyledi.Bakan Nebati ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilen, “Birlikten Berekete” mobil uygulamasının 1 Mart itibariyle başlayacağını duyurdu. Bu uygulama ile satış noktaları kategori ürün üzerindeki filtlerelerle kolay arama yapılacağını ifade eden Bakan Nebati, hesap makinesi özelliği ile en ucuz ve en uygun haritasının vatandaşların önüne çıkacağını söyledi.
“YILSONUNA KADAR EN
AZ 10 BİN KUYUMCU KATILACAK”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda yeni ekonomi paketinin detaylarını anlattı.Bakan Nebati ilk olarak, toplantının en önemli gündem maddelerinden biri olan yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması hakkında gelişmeleri aktardı. Bakan Nebati Şu ifadelere yer verdi; “Emine teyze, çocuklarının geleceği ve kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak geri alabilecekler. Altın depo ve katılım hesaplarına fiziki altınlarını rahatlıkla yatırabilecekleri gibi altınların karşılığı TL tutarları ile altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak, değer korumasından faydalanırken aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklardır. Fiziki altın teslim noktaları bankalar olacak, platformlar olacak ve kuyumcular olacak. Kuyumcuların sayısı bin 500’ün üzerinde olacak Mart ayından itibaren ve yılsonuna en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı sistemi paydaşlarımızla yerine getireceğiz.Paydaşlarımız şunlar; altın rafinerileri, tecrübeli sektörün önde gidenleri, Takas Bank,Borsa İstanbul ve Darphane. Bunlar bankalarla birlikte işbirliğini geliştirecek ve babalarımızın annelerimizin altınlarının finansal olarak kullanılması ve ekonomiye kazandırılması yönünde bizleri motive edeceklerdir. Bankalarımız artık her ilde en az bir şubesiyle kuyumculuk faaliyetini de götürecek hale dönüştürülecek.Altın depo hesapları, altın katılım hesapları, çeyrek hesap, altın dönüşümlü TL mevduat hesabı, altın alım satım işlemleri ve transfer sistemi Takas Bank’la bu işlem yürümüş olacak” dedi.
3 PAKET DEVREYE
ALINIYOR
Yatırım destek paketi, ihracat destek paketi, KGF destek paketi olmak üzere 3 paketi devreye aldıklarını da açıklayan Bakan Nebati; “İhracatın artırılması yatırım ve üretimin geliştirilmesi ve finansmana erişimin artırılması 20 Aralık'ta ifade ettiğimiz en önemli cümlenin özetidir. Hedef sektörlerimizi belirledik. Ülkemizde teknolojinin gelişimine önem veriyoruz. Türkiye'deki genç nüfus yaklaşık 13 milyon. Yani 20 OECD ülkesinin genç nüfusu kadar bir genç nüfusa sahibiz. Genç nüfus bilişime ve teknolojiye önem veriyor. 1 milyon yazılımcı projemizi ortaya koymuştuk. Projeye 800 bin kişi kaydolmuş 790 bin kişi aktif eğimi alıyor olmaktadır. Bankacılık, finans ve teknoloji şirketleri işveren portalımıza kaydolmuştur.”
"YATIRIMA BAĞLI
İŞLETMELERE 6 AY ÖDEMESİZ KREDİ"
Yatırıma bağlı işletmeler için azami 6 ay ödemesiz kredi verileceğini ifade eden Bakan Nebati; “Her bir kobi için maksimum kredi limiti 25 milyon lira büyük firmalar için 100 milyon lira olacak. Özel bankalarımıza seslenmek istiyorum. Katılım bankalarımız var, kamu bankalarımız var. Lütfen özel bankalarımız, hızlı bir şekilde bu işin kolaylaştırıcı olarak adımlarını atın. Kamu ve özel bankalarımız her alanda iş birliğini ortaya koydular, şimdi yatırım, üretim, istihdam zamanı” dedi.
DÖVİZ KURUNUN,
ENFLASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ AZALTACAĞIZ
Enflasyonu tetikleyecek adımlara göğüs gereceklerini ifade eden Bakan Nebati, enflasyonla ilgili tedbirleri hep birlikte alacaklarını kaydetti. Bakan Nebati konuşmasını şöyle sürdürdü; “Türkiye ekonomi modeli geçmiş ekonomi politikalarının kapsamlı bir değerlendirilmesi ile oluşturulmuş ekonomi politikası olmakla beraber risklerin bertaraf edilmesini amaçlayan bir modeldir. Kısa süreli sermaye hareketlerinin negatif etkilerini zayıflatarak döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkilerini azaltmayı amaçlıyoruz.Enflasyon Türkiye'de ve dünyada daha uzun süre konuşacağımız önemli bir problemdir. Dünyada enflasyon en gelişmiş ülkelerden gelişmemiş ülkelere ortak bir belasıdır. Enflasyon talep yönlü artıyor. Arz yönlü artıyor ve beklenti yöntemiyle bizi zorluyor. Talep enflasyonunu etkileyebilecek tüketici kredilerinin hızla artmasına karşı tedbirleri el alıyoruz. Selektif kredi politikalarıyla talep enflasyonunu oluşturmayacak kredi büyümesini sağlamaya devam edeceğiz. Yurt dışında görüldüğü üzere maliyetler, emtia endeksi hala yükselmeye devam ediyor. Petrol 94 dolar seviyesine geldi.”
TÜRKİYE'DE ELEKTRİK
VE DOĞAL GAZ FİYATLARI REEL FİYATLARIN ALTINDA
Reel olarak elektrik fiyatlarının hala negatif olarak seyrettiğini ifade eden Bakan Nebati; “Bu ne demektir doğal gaz fiyatlarınla aynı şekilde reel olarak Türkiye'de halen negatiftir. Bu ne demektir. Biz Türkiye olarak kamu maliyesi olarak aslında hala sübvansiyonlara ciddi bir şekilde devam ediyoruz demektir. Türkiye'de elektrik fiyatları doğal gaz fiyatları reel fiyatların da altındadır. Şu anda satın aldığımız doğal gazın 5'te 4'ünü hükümet yüklenmiş durumdadır. Elektrik fiyatları gene aynı şekilde bütün dünya elektrik ve doğal gaz ile ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişle uğraşırken, bunun üzerine kurulu muhalif söylemlerin daha adil bir şekilde dönüştürülmesi konusunda çağrımız var.Kur ve TÜFE yıllık değişime baktığımızda da sepet kur ile çekirdek enflasyonun ne kadar birbiri ile tetikleyici olduğunu görüyoruz. Türkiye'de kur fiyatlarındaki artıştan dolayı iç talepteki artışla birleşince enflasyon belli bir noktaya geldi. Sahte belgelerle söylendiği gibi doların 22 liraya gittiği ortamda değiliz. İstikrarlı bir şekilde çok düşük oynaklıklarla yoluna devam eden, beklentilere uygun ve rekabet edilebilir bir kur seviyesinde giderken hala zihinlerimiz 2020 Aralık ayına kalırsa kendimize de ülkemize de yazık ederiz.Biz vazgeçtiğimiz 200 milyar liranın enflasyona düşük çıkmasında katkısı olmuştur ama kamu maliyesinin nelerden vazgeçtiğini sizlere ifade etmek istiyorum. Geçen yıl Türkiye bir şeyi değiştirdi. Büyüme varken cari açık. 2021 yılı alkışlanacak bir grafiktir. Uluslararası tüm gözlemciler tarafından takdirle karşılanan bir şey bu. Bütün dünya krizle uğraşırken, Türkiye iş dünyasıyla bir şeyi başardı. En zor günlerde işte bu yüzde 12'ye varan bir büyümenin 1.9'luk bir cari dengeye gelmesinin ifadesidir bu. Bunu biz başardık” diye konuştu.
“BİRLİKTEN BEREKETE”
MOBİL UYGULAMASI
Bakanlık tarafından bir mobil uygulaması başlattıklarını da açıklayan Bakan Nebati; “Bu mobil uygulaması ile vatandaşlarımız enflasyon düşüşüne katkı veren satış noktalarında ürün fiyat takibini yapacak. Satış noktaları kategori ve ürün özelliklerinde kolay arama yapacak. Toplam alışveriş tutarını hesaplayarak en ucuz harita çıkacak. Uygulama 1 Mart'tan itibaren başlayacak. Bu mobil uygulamanın geliştirilmesiyle enflasyonda mücadelede ortaya konulacak adımların fiyatlara yansımasını engelleyecek tedbirlerimizi ortaya koyacağız.” dedi.
“ENFLASYONLA MÜCADELE TİMİ KURUYORUZ”
Ayrıca Bakan Nebati enflasyona mücadele timi
kurduklarını da belirterek; “Açık ve net söyleyeceğim bizim zihinlerimizin iş
dünyası ve üreticiler olarak dönüşümünün sağlanması lazımdır. 2022
fiyatlamalarını 2022 gerçekliği ile yapmamız lazımdır. Bu konuda sizin
desteklerinize ihtiyaçlarımız var. Enflasyonla mücadelede fiyata yansıtılıp
yansıtılmadığı noktasında gerekli adımları atacağız. Enflasyonla mücadele timi
kuruyoruz. Fiyatlar daha sıkı denetlenecek. Ticaretinizle alıp veremediğimiz
yok ama fahiş fiyat uygulayanlarla enflasyonla mücadele timi vergi denetim
kurulundaki müfettişlerimiz ve gelir idaresindeki müfettişlerimizle timi
oluşturuyoruz. Yanlış yapanlarla ilgili en sert tedbirleri alacağız” diyerek
sözlerini sonlandırdı.