Muhtarlar ve halk,devletle buluştu

Muhtarlar ve Halk Toplantısı, Halk Eğitim Merkezi’nde Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıya Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, İGM Başkanı Güray Parçal, İl Jandarma Komutanı Mücahit Avkıran, İl Emniyet Müdür Yardımcısı İsmet Şimşek, kurum amirleri ve muhtarlar katıldı.Toplantıda Muhtarlar Bilgi Sistemi, Hurda Araçlar Genelgesi ve 9 Şubat Sigara Bırakma Günü münasebetiyle bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi.

YILMAZ; “ARAÇLAR, BELİRTİLEN SÜREDE ALINMAZSA SATIŞ SÜRECİNE GİRECEK”

Bilgilendirmelerin ardından toplantının açılışını gerçekleştiren Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, hurda araç genelgesi ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; “İçişleri Bakanlığı’mızdan hurda araçlar ile bir yazı geldi. Bununla ilgili çalışmaları başlattık. Ekonomik ömrünü tamamlamış, atıl ve hurda araçlar park edildikleri yerden kaldırılmazsa para cezası uygulanacak. Yürüyen araçları otoparklara, yürüyemeyecek durumda olan araçlarda belediyenin göstereceği bir hurdalığa çekilecek. Bu araçlar belirtilen süre içerisinde alınmazsa, satış sürecine giriyor. Satıştan sonrada gelen parada masraflar düştükten sonra, emanet hesaba aktarılıyor. 5 yıla kadar bu parada alınmazsa, hazineye gelir olarak kayıt ediliyor. Bunlar sadece çevre kirliliği, görüntü kirliliği açısından değil, yine uyuşturucuyla mücadele kapsamında da önemli. İlimiz nispeten iyi durumda. Büyükşehirlerde bu araçlar zula olarak kullanılabiliyor. Bu açıdan da hurda araçların bertaraf edilmesi önemli. Yine hurda araçların motor numaralarını alıp, başka araçlara monte edenlerde oluyor. Bundan dolayı güvenliğiniz için bu araçların kaldırılması önemli” ifadelerini kullandı.

YURT; “CENAZE İŞLERİNDE KÖYLERE YETİŞME ŞANSIMIZ YOK”

Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, muhtarların her zaman yanlarında olduklarını belirterek, yanlış anlaşılmaların olduğu belediyenin cenaze işlemleri ve geçici hayvan barınağının çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Yardımcısı Yurt öncelikli olarak cenaze işleri konusuna değinerek, şu ifadelere yer verdi; “Merkezde bulunan cenazelerimizin mutlaka ve mutlaka hastanede yıkanmasından tutun, mezara getirileceğine kadar bütün işlemler belediyemize ait. Fakat bizim her yere yetişme şansımız yok. Köylere yetişme şansımız yok. Biliyorsunuz, pandemiden önce köylerimize yıkama araçları gönderiyorduk. Pandemi döneminde bu yasaklandı. Şu anda kesinlikle yıkama araçlarını köylerimize gönderemiyoruz. Köyün imamı var, imam bu cenazeyi yıkamak zorunda. Kesinlikle yıkanması için köyden cenaze şehre gelmiyor. Biz sadece belediye sınırları içerisinde bu görevi ifa edebiliyoruz. Bu konuyu Müftü beye de ilettik. Bundan sonrada kesinlikle ve kesinlikle köylere yıkama aracı gönderemeyeceğiz. Çünkü yetişme şansımız yok. O kadar çok cenaze oluyor ki, biz il dışına gidecek cenazelerinde nakillerini yapıyoruz. Bir bakıyorsunuz günde 12-15 tane cenaze oluyor. Bunlarda maalesef pandemi nedeniyle oluyor. Cenaze nakil araçlarımızdan 2 tanesi kış şartlarında kaza yaptı, bir tanesi arıza yaptı. 24 saat arabalarımız durmuyor. Onun için bundan sonra köylerimizden yıkamak için cenaze alamayacağız. Çünkü yetişemiyoruz. Kovid-19’dan dolayı yıkama araçlarını kesinlikle gönderemiyoruz. Kovid-19’tan vefat eden vatandaşın cenazesini hastaneden alıyoruz, köylerine bırakıyoruz. Fakat sadece bırakıyoruz. Kazamayız da çünkü çıkışmak mümkün değil. Merkezde 4-5 tane cenaze olmuş olsa bugün, aşağı yukarı 4 -5 tane cenaze kazmamız lazım.

“BARINAĞIMIZ TAMAMEN DOLU DURUMDA”

Başkan Yardımcısı Yurt, geçici hayvan barınağındaki durumla alakalı da bilgilendirmelerde bulunarak; “Köpekleri rica edildiği zaman alıyoruz tedavilerini yapıyoruz, küpelerini kulaklarına vuruyoruz, sonrasında tekrar yaşam alanlarına bırakıyoruz. Ama şuanda bizim barınağımızda 400’ün üzerinde köpek var. Şuanda tamamen dolu durumda. İlçeler bize gönderiyor, nerede bulunursa bize gönderiyorlar. Ama bizlerin bu kadar köpeği alma şansımız yok. Tedavisini yaptırırız ama aynı alındığı yere geri bırakmak zorundayız. Ama bakıyoruz ki bu sene herkes Kastamonu’ya bırakıp bırakıp gittiler. Jandarmamız, Emniyet Müdürlüğümüz ve bizler bunu takip ediyoruz. Tabi ki bu bırakılan hayvanlar maalesef insanlarımıza, bizim bilgisizliğimiz dâhilinde olursa zarar veriyor. Ondan sonra da deniyor ki ‘Belediye köpekleri almıyor.’ Belediye oraya köpekleri bırakmadı ki, bırakmıyor. Sadece tedavilerini yaptıktan sonra bırakıyoruz. Kulaklarında küpe varsa mutlaka kısırlaştırılmaları yapılmış, bırakılmıştır. Bu sene aşağı yukarı 2 bin 500’e yakın kısırlaştırılma yapıldı. KASMİB’de bununla ilgili çalışmalar var. Aslında KASMİB’in bu konu üzerine eğilmesi lazım.Beslemesi şuanda çok zor. Bakımevinde çalışanlar jandarmadan yemek alıyoruz, Ilgaz’dan yemek alıyoruz, çünkü bugün mamayla beslemek çok zor.  Şuanda biz barınağımıza ek bina yapacağız. 2 aydır onunla uğraşıyoruz” dedi.