‘Evliyalar Şehri’nin inanç turizminde çok eksiği var

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Turizm Fakültesi Konferans Salonunda 'Kastamonu'da inanç turizminin geliştirilmesi' paneli düzenlendi.

Panele; Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, Kastamonu Müftüsü Mustafa Bilgiç, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, Oturum Başkanı Dr. Ögr. Üyesi Muharrem Avcı, panel konuşmacıları Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, Doç Dr. Recep Özdirek, Serkan Doğru, Süleyman Yücel, çok sayıda davetli ve öğrenciler katılım sağladı.

SÖKMEN: "KASTAMONU'DA NEDEN İNANÇ TURİZMİ NOKTASI OLUŞTURMAYALIM?"

Programın açılış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen; “Kastamonu ile ilgili uzun zamandır üzüldüğüm bir konu hakkında buradayız. Büyük bir potansiyele sahip olan bir şehir pastadan küçük bir dilim yemek zorunda kalıyor. Bu pasta inanç turizm pastası. Genel itibari ile dünya çapında 6 milyar insan bir dine mensup. Dinlerin bir çoğunda da kutsal sayılan mekanların olması dini amaçlı gerçekleştirilen seyahatlerin beraberinde seyahat sektörünü en hızlı büyüyen alanlardan biri haline getirmiş durumda. Yaklaşık 350 milyon dini amaçlarla seyahat gerçekleştiriliyor. 22 milyar dolarlık inanç turizmi pazarından bahsetmemiz mümkün. Turizm Bakanlığı tarafından 44 il inanç turizmi açısından önemli olan iller arasında. 44 ilden bir tanesi de Kastamonu. Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Türkiye turizm stratejisinde Tarsus'tan başlayarak Hatay, Antep, Urfa ve Mardin yörelerini kapsayan bir inanç turizmi koridoru oluşturmuş durumda. Kastamonu'da neden inanç turizmi noktası oluşturmayalım. Kastamonu'da eski dönemlere ait toplamda 124 dini eser bulunuyor. 77 türbe ve 43 tanesi Osmanlı döneminden kalma. Geçmiş dönem cami sayısı 46 ve 30 tanesi Osmanlı dönemine ait. Kastamonu'da bulunan 2 adet mescitte Osmanlı dönemine ait. 5 adet külliyenin 3 tanesi Osmanlı dönemine ait 2 tane külliye ise inanç turizmi külliyesi olarak da kabul görüyor. Nasrullah Kadı Külliyesi ve Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi. Kastamonu'ya gelene kadar Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli'yi bilmiyordum. Bu benim ayıbım ve suçum, benim suçum olduğu kadar Kastamonu'nun tanıtım eksikliğinin de suçu. Birçok etkinlik düzenleniyor, yiyecek içeceklerimizi anlatıyoruz ama inançlarımızı yeterince anlatıyor muyuz? Akademik olarak inanç turizmi konusunda başarılı tezlerimiz var fakat akademide kalıyor. Turizme yayamıyoruz, uygulamaya dökemiyoruz. Uluslararası ve geniş bir sempozyum sözü vereyim?” dedi.

BİLGİÇ: “HER CAMİ VE KÜLLİYEMİZDE BİR KİTABEMİZ OLMALI”

Panel öncesi konuşma yapan İl Müftüsü Mustafa Bilgiç ise; “Kastamonu; aynı İstanbul, Bursa, Konya ve Urfa gibi ruhu ve kimliği olan bir şehir. Şehirlerin kimliği ve ruhu ülkelerin önüne geçer. Kastamonu'da kimliği ve ruhu ile birçok ülkeden daha önemli ve daha kıymetli. Osmanlı ve Selçuklunun parmak izi var. Kastamonu'da gördüğüm en büyük eksiklik tarihi camilerimizi gezerken altında kaynakça ve tarih görmedim. Her cami ve külliyemizde bir kitabemiz olmalı. Kastamonu'da ortak bir çalışma ile beraber yazılı tarihi kitabe ortaya çıkarılmalıdır" ifadelerini kullandı.

YURT: “ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ”

Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yurt da; “Kastamonu Belediyesi olarak elimizden inanç turizmi konusunda ne geliyorsa yapmaya hazırız. En önemlisi Kastamonu'nun reklamını yapabilmek, dünyaya duyurabilmek çok önemli” diye konuştu.

 

 

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilen panelin oturum başkanlığını yürüten Dr. Öğr. Üyesi Muharrem Avcı; “Kastamonu tabiat, gastronomi, kültürel miras ve kış turizmi konularında çok yönlü turizm yönlerini stratejisi ile ilerlemesini sürdürmekte. Son yıllarda yapılan çalışmalar ile inanç turizmi alanında güçlü bir konuma sahip olduğunu fark ettirmiştir" dedi.

Panel konuşmacıları Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, Doç Dr. Recep Özdirek, Serkan Doğru ve Süleyman Yücel'in konuşmalarının ardından program son buldu.