Toplantıya Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Hamdi Öz, KASMİB Müdürü Adnan Tot, kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.
VİDİNLİOĞLU; "ATIK SU ARITMA TESİSİMİZ TÜRKİYE’DE İLK 3 TESİS İÇERİSİNDE"
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu; “Dünya geri dönüşümü konuşuyor, sıfır atığı konuşuyor, atığımızı nasıl değerlendiririz onu konuşuyor. Bu anlamda da Kastamonu’da bu tarz eğitimleri hem kıymetli buluyorum, hem de bu konuda bizim adımıza ne düşerse, bu tarz şeylere katkı vermekten büyük mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyorum. Bizimde Çevre Dostu Şehirler kapsamında çok kısa bir süre önce Belediyeler Birliği’nden ödül almış bir belediyeyiz. Yine sıfır atık kapsamında Sayın Valimizin eşi hanımefendinin öncülüğünde başlatılan bir kampanyada var. O kampanyaya da biz belediye olarak hazırlanmıştık. Ben hemen Belediye Başkanı olduğumun akabinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan, bu sıfır atık ile ilgili projeye destek istemiştik. Pandemi şartlarından dolayı işler biraz uzadı ama en son Bozkurt’ta yaşanan afetin akabinde Sayın Bakanımızla gerçekleştirdiğimiz görüşmeler neticesinde, yaklaşık 10 milyon TL’lik bir proje hazırlamıştık, 1 milyonunu o gün almıştık, bir milyonunu da geçtiğimiz günlerde belediyemize ödendi. Bu kapsamda bizim en önemli çalışmalarımızdan bir tanesi; şehir henüz çok farkına varmadı ama Atık Su Arıtma Tesisimiz Türkiye’de ilk 3 tesis içerisinde. Burada Kastamonu’da asıl sulamanın olduğu yer, büyük oranda sebze ihtiyacımızı karşıladığımız yer, Kastamonu ile Germeç arasındaki bölgedir. Burada da sulama çalışmalarının çok sağlıklı olmadığını hepimiz biliyorduk zaten, dere yatağından kaynaklı. Şehrin atık suları da oradan geçiyordu. Mart ayı içerisinde teslim edilecek. Bu tarz arıtma tesislerinde ağırlıklı olarak tek fazlı bir arıtma yapılırken, bizde 3 fazlı bir arıtma ile suyu arıtıyoruz. Enerjisini kendi üretiyor. En önemlisi de orada biriken çamurla biyogazla enerji üretiyoruz. Akabinde kurutularak, toprak kıvamına getiriliyor ve presleyerek bunu ister yakıt isterseniz de gübre olarak kullanabiliyorsunuz. Bunlar geri dönüşüm için çok önemli şeyler. Buna içme suyunu da monte edebilirsek, çok daha büyük bir şeye imza atmış olacağız” ifadelerini kullandı.
"MARİFET TEMİZLEMEKTEN ZİYADE KİRLETMEMEK"
Çevre bilinci noktasında çocukların çok hassas olduğunu vurgulayan Başkan Vidinlioğlu; “Bu konuda Milli Eğitim camiasına çok teşekkür ediyorum. Hassasiyet çocuklarımızda oluştu, inşallah üzerine koyarak gideriz. Bizde Çevre Gönüllüleri Grubu’nu oluşturduk. Özellikle üniversiteli gençlerden ve Ülkü Ocaklarından çok ciddi bir destek alarak, mücavir alan dışında da temizliğe başladık. Fakat marifet temizlemekten ziyade marifet kirletmemek, o bilinci oluşturmak. İnanıyorum ki önümüzdeki günler Kastamonu’muz için bu anlamda çok daha güzel ve sağlıklı gelişmeleri beraberinde getirecek. Bu konuda da gitgide oluşan bilinci görmekteyim. Bu tarz seminerlerle bu bilinci yayabilirsek, eğer başarılı olabiliriz. Bu konuda muhtarlarımızla işbirliği yapabiliriz. Biz üzerimize düşen ne görev yapmaya hazırız. Yeter ki, bu konuda mesafe kat edelim. Çünkü insanlar çöpü tamamen geri dönüştürüyorlar. Biz mümkün oldukça bu duruma adapte olmaya çalışıyoruz. Fakat toplumun birleşenleriyle, sivil toplum örgütleriyle, kamu kurumlarıyla bunu topyekûn bir kampanya halinde başlatmamız lazım ki, bu bilinç yerleşmiş oluruz. Bizim temiz şehir unvanımız var. İnşallah bunu birlikte koruruz. Yeşilin başkenti, huzurun başkenti Kastamonu aynı zamanda çevre duyarlılığı açısından da çok daha güzel günleri görür. Bizim yüzde 70’i orman olan bir il olarak, böyle kirli bir havaya sahip olmamız lazım. Bu noktada mutlaka tedbirler alınmalı. Biz belediye olarak baca temizliklerini yapıyoruz. Kömürün kalitelisi var, kalitesizi var. Kirli bir havaya sahip oluyoruz. Bu da sağlıksız bir toplumu beraberinde getiriyor. Bu noktada da alınması gereken tedbirler olmalı. Bu konuda da neler yapabilirizi değerlendirmemiz lazım” dedi.
ÇAKIR; "KASTAMONU OLARAK, İDDİALI BİR ŞEHİRİZ"
Vali Avni Çakır, Kastamonu’nun oldukça geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu vurgulayarak; “Nüfus hareketliliği 12 aya yayılmış, yaz aylarında ve bahar aylarında zirveye çıkmış bir vilayet. Bu doğrultuda merkez ile birlikte 20 ilçe, bin 54 bağlı köy ve bu köylerimize bağlı mahallelerle birlikte resmen 3 bin 637 ama on gelişmelerle birlikte yaklaşık 4 bine kadar ulaşmış üniteye sahip geniş bir coğrafya. Bu kadar geniş bir coğrafyada katı atıkların düzenli bir şekilde toplanması, bertaraf edilmesi çok ciddi bir organizasyon gerektiriyor. İlçelerimizin kapasiteleri farklı. Dolasıyla tüm bu güçleri birleştirip, tek elden katı atık yönetimi noktasında örnekleri arasında son derece başarılı bir şekilde devam eden bir Mahalli İdareler Birliği var. Birliğimiz eliyle başta katı olmak üzere, her türlü atığın toplanması, bertarafı, bunun enerjiye dönüştürülmesi ve böylece düzenin içinde yoğun bir çalışma sergileyen bir kuruluş. Bu kapsamda Avrupa Birliğiyle yürütmüş olduğumuz bu projenin bir ayağında bu topluluk bulunuyor. Biz birlik olarak katı atığın toplanması, bertarafının yanında bertaraf esnasında ve toplanmasında ortaya çıkan suyunda doğaya ve çevreye zarar vermeden işlenip, tekrardan doğaya salınması noktasında Atık Su Arıtma Bertaraf Tesisimizi faaliyete aldık ve başarılı bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dolayısıyla katı atıkların doğaya en zararla bertarafı noktasındaki çabamızın yanında, birde kurumlarda, kuruluşlarda, evlerde oluşan atıklarında kaynağında düzenlenmesi, ayrıştırılması ve geri dönüşüm yoluyla da doğaya sıfır atık atılması noktasında da birliğimizin Avrupa Birliği Projesi kapsamında eğitim çalışmaları devam ediyor. Bütün kurum ve kuruluşlarımıza bu kapsamda bilgilendirmeler yapılıyor. Özellikle çevreye verilen zararların, teknolojik gelişmelerin, bir takım olayların günümüzdeki artışları göz önüne alınarak bu konudaki çalışmalar dünya genelinde yoğunlaştı. Ülkemizde de bu konuda da çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Bu tüm dünyanın ve ülkemizin gündemindeki bir konu. Doğaya sıfır atık, yenilebilir enerji, doğal kaynakların korunması, yarınlarımıza sağlıklı bir doğanın ve çevrenin ulaştırılması. Bu konuda Kastamonu olarak da biz iddialı bir şehiriz. Yeşilin başkentiyiz. Bu anlamda ‘Türkiye’nin en temiz şehriyiz’ diye sloganımız var. Bu sloganın gereğini yerine getirilmesi noktasında da kurum ve kuruluşlarımızın çalışmaları var. Bu noktada yapılması gereken çok daha işlerimiz var. Özellikle gençlerimizin, bireylerimizin, tüm çalışanlarımızın, memurlarımızın eğitilmesi noktasında da yapılması gerekenler var” şeklinde konuştu.
ÇEVRE MÜHENDİSİ AKBAŞ'TAN SUNUM
Konuşmaların ardından Çevre Mühendisi Elif Nur Akbaş sunum gerçekleştirdi. Akbaş sunumunda; “Kastamonu İl Özel İdaresi, Kastamonu Belediyesi ve 19 ilçe belediyesinin kurucu üyeleri olduğu Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin kuruluş amacı, ilimizdeki mahalli idarelerin yürütmekte oldukları hizmetlerin bazılarını birlikte görmektedir. Birliğimiz katı atık yönetimi, tıbbi atık yönetimi, ambalaj atıkları yönetimi görevlerinden sorumlu kuruluştur. Halen Kastamonu merkez ve 19 ilçe belediyesi ile İl Özel İdaresi’nin ortak olarak kullandığı katı atık aktarma istasyonlarının ve Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin işletimi Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nce yürütülmektedir. Tıbbi atık yönetimi ve ambalaj atıkları yönetimi ile ilgili hizmetler, birliğe bağlı lisanslı yüklenici firmalar tarafından verilmektedir. Devrekâni ilçesi Sarıyonca Köyü sınırları içinde bulunan katı atık bertaraf tesisinin bir ünitesi olan çöp gaz elektrik enerji üretim tesisi de yine birliğe bağlı yüklenici firma tarafından işletilmektedir. Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi, Avrupa Birliği’nin (AB) katılım öncesi mali yardım aracı (IPA) programı II. Dönemi (2014-2020) kapsamında yer alan, birliğimizin son kullanıcısı olduğu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün ise program otoritesi olduğu bir projedir. Söz konusu proje 3 ihale aşamasından oluşmakta olup, bunlardan ilk iki aşama olan katı atık yönetim işi müşavirlik ve yapım işi ihaleleri çalışmaları bitirilerek sözleşmeleri imzalanmış yapım işi çalışmalarına başlanmış ve tamamlanmıştır. Projenin üçüncü aşaması olan ekipman tedarik ihalesi çalışmaları da birlik ve müşavir firma arasında devem etmektedir. Proje harcamalarının yüzde 74,23’ü Avrupa Komisyon tarafından ortak olarak, yüzde 10,31’i program otoritesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ortak olarak, yüzde 15,46’sı nihai kullanıcısı KASMİB tarafından ortak olarak finanse edilmektedir” ifadelerini kullandı.