Büyük Usta’nın 93’ncü
doğum yıldönümüne ithafen gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda Kırgız öğrenci
katıldı. Kırgız öğrencilerin kültürlerini etkili bir biçimde sergilemesi milli
duyguları kabarttı. Programa katılan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi
Topal, “Aytmatov bir taraftan eserleriyle dünya edebiyatının en önemli isimleri
arasında yer alırken, diğer yandan yaptığı hizmetlerle Kırgızların günümüzdeki
milli kahramanı haline geldi” dedi.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kırgızistan’ın milli marşının okunmasıyla başlanan etkinliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr Mehmet Atalan, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt ve öğrencilerin yanı sıra Kırgızistan Oş Üniversitesi akademisyenleri de katıldı.
Açılış konuşması gerçekleştiren Rektör Ahmet Hamdi Topal, Aytmatov’un, kendisine de birçok şey öğrettiğini belirterek konuşmasına şöyle başladı;
“O, TÜRK İSLAM
COĞRAFYASININ KUTUP YILDIZI”
“Büyük Türk yazarı Cengiz Aytmatov 93’üncü doğum yılı vesilesi ile bugün burada toplanmış bulunmaktayız. Bizlerle birlikte olan Kırgızistan’ın Oş Üniversite’si akademisyenlerine şükranlarımı sunuyor, kendilerine üniversitemiz adına hoş geldiniz diyorum. Büyük şairimiz Yahya Kemal’in ses bayramları diye nitelendirdiği Türkçeyi, Türk İslam coğrafyasının kutup yıldızı olarak tüm dünyada parıldayan, kalpleri buluşturan, gönülleri kuşatan bir sancak haline getiren değerlerimizin başında hiç şüphesiz Cengiz Aytmatov gelmekte.”
“TÜRK KÜLTÜRÜNE ÇOK
BAĞLIYDI”
Aytmatov’un eserleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektör şöyle devam etti; “Yakın tarihteki en güçlü temsilcilerinden biri olarak eserleriyle tarihimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi gelecek nesillere aktardı. Aytmatov bir taraftan eserleriyle dünya edebiyatının en önemli isimleri arasında yer alırken, diğer yandan yaptığı hizmetlerle Kırgızların günümüzdeki milli kahramanı haline geldi. Aytmatow, kendi hayat hikayesiyle de uzun uzun üzerinde durulmasını hak eden bir şahsiyet olarak karşımıza çıkmakta. Başta Kırgız gelenek ve görenekleri dahil olmak üzere, Türk kültürüne çok bağlıydı. Bu özelliğini sanatına yansıtmayı elbette başardı.”
“SAYGIYLA YAAD
EDİYORUM”
Son olarak konuşmasını Sanatçı’nın sözleri ile devam ettiren Ahmet Hamdi Topal şu ifadeleri kullandı; “Eserleri, Türkçenin yanında 150’den fazla dile çevrilerek milyonlarca kişiye ulaştı. Ve bu haliyle Aytmatov, doğduğu ve yaşadığı toprakları, bozkırın dağları, gölleri, nehirleriyle Kırgız kültürünü bir bütün olarak insanlığa tanıtmayı başardı. Talas eyaletinin Şeker köyünde doğan Aytmatov, tüm dünyanın ve tabi ki en başta bizim ortak değerimiz olarak görüyoruz. Zor bir coğrafyaya hitap etmesine rağmen, umutsuzluğa hayatında asla yer vermemiş ve en can yakıcı sıkıntıları dile getirirken bile onların üstesinden gelmenin yollarını bizlere bütün açıklığı ile göstermiştir. Aytmatov; “İnsanlar kaderlerini ayarlar, kaderler de insanları ayarlar” diyerek çilekeş Kırgız halkının o bir zamanlar içinde bulunmuş olduğu sorunları çözmeye çalışıyordu. Geçmişten bugüne, günümüzden geleceğe köprü kuran eserleriyle bütün insanlığa emsalsiz bir miras bırakan Cengiz Aytmatov’u huzurunuzda tekrar saygıyla yad ediyorum.''
Konuşmaların ardından Cengiz Aytmatov ile ilgili belgesel gösterimi, Manas destanı okunması, Kopuzla Kırgız müzikleri, Kırgız folklor gösterisi, Tiyatro gösterileri yapılırken, dombra dinletisi de gerçekleşti.
Gösterilerin ardından Kırgızistan Oş Devlet Koleji’nin Müdürü Bagayım Avdılakimova’nın, Rektör Hamdi Topal’a, Rektör Yardımcısı Mehmet Atalan’a ve Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt’a hediyelerini takdim etti.