ÇOLAKOĞLU; "DÜNYADA TİCARETİ YAPILAN 90 ÇEŞİT MADENİN 70'İ ÜLKEMİZDE BULUNMAKTADIR"
Çolakoğlu, konuşmasında;
"Madenler olmadan bir hayat sürdürmemiz zor olduğuna göre maden ihtiyacımızı, ya tamamen kendi ülkemizden üreteceğiz, rezervlerimizi kullanacağız ya da dış ülkelerden ithalat yapmak zorunda kalacağız, bu yolu uygulayacağız. Ülkemiz cumhuriyetimizin kurulduğu tarihten itibaren maden rezervlerini ekonomiye kazandırmaya öncelik vermiştir. Günümüzde de aynı hedef doğrultusunda kararlı adımlar atılmaktadır. Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenin 70'i ülkemizde bulunmaktadır. Bu çeşitliliği, ülkemizin gelişmesinde, büyümesinde ve kalkınmasında daha etkin bir şekilde yansıtmamız gerekmektedir ve bu çerçevede, dış ticaret açığımızı da en alt seviyeye ulaştırmamız gerekiyor."
"KASTAMONU KÜRE, MAPEG VE TÜRMES ÇALIŞMA YAPARAK BU ALANLARDA GEREKLİ REHABİLİTEYDİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR"
Küre’de gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerinin ardından yapılan rehabilitasyon çalışmalarıyla bölgenin doğal yapısının eski haline getirildiğini ifade eden Çolakoğlu;
"İllerimizdeki maden ruhsatının kapladığı alanların kıyaslandığı, birtakım doğru olmayan bilgilerden de kamuoyunda sıkça bahsedilmektedir. Maden üretim faaliyetleri sadece işletme izin alanlarına dâhil gerçekleştirilir. İşletme izni ile ruhsat izni alanlarını da karıştırmamak gerekir. Sahip olduğumuz yer altı kaynaklarımızı aramak, verimli bir şekilde çalıştırmak bizim ülke olarak görevimizdir. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ve TÜRMES de ayrıca maden faaliyetleri sonrasında bu alanlar anlamında birçok rehabilite edilmesi gereken yerler üzerinde çalışmalar yapmıştır. Aydın Çine, eski hâli ve yeni hâli burada mevcuttur. İzmir Menderes, 2009-2022, eski hâli, yeni hâli burada mevcuttur. Aynı şekilde İzmir Bergama, bakın 2008-2022, rehabilite edilmiş alanlar, aynı şekilde bütün maden sahalarımız da bu şekilde rehabilite edilecektir. Kastamonu Küre, yine bu şekilde MAPEG ve TÜRMES çalışma yaparak bu alanlarda gerekli rehabiliteydi gerçekleştirmiştir."
Kastamonu’nun yanı sıra, İzmir Bergama ve Aydın Çine gibi illerde de benzer rehabilitasyon çalışmalarının başarıyla uygulandığını dile getiren Çolakoğlu, Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini en verimli şekilde kullanması gerektiğini ifade etti.
"ÜLKEMİZ İÇİN BU DENLİ ÖNEMLİ BİR SEKTÖRÜN SON YILLARDA HAKSIZ İTHAMLARA UĞRADIĞINI DA GÖRÜYORUZ"
Son olarak, madenciliğin doğrudan 150 bin kişiye istihdam sağladığını ve birçok sektöre hammadde temin ettiğini vurgulayan Çolakoğlu; "
Ülkemiz için bu denli önemli bir sektörün son yıllarda haksız ithamlara uğradığını da görüyoruz. CHP'nin önerisinde verilen yüzdelik oranların da yanlış olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum" dedi.
KASTAMONU MADENCİLİKTE ÖNCÜ
Küre ilçesindeki maden sahalarında yapılan çalışmalar, sadece ekonomiye katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda çevreye duyarlı uygulamaların önemini de gözler önüne seriyor. Kastamonu, bu alandaki çalışmalarıyla Türkiye’nin sürdürülebilir madencilik vizyonunda özel bir yer tutuyor.