Bir zamanlar dispanser olarak da kullanılan tarihi Kastamonu Oteli daha sonralarında dönemin Kastamonu, Sinop, Boyabat ve Taşköprü gelen sarımsak üreticileri ve tüccarlarının uğrak yeri oldu. Giriş katının bir yanı otobüs yazıhanesi, öbür yanı bekleme salonu olarak kullanıldı. Kastamonu, Sinop Çankırı otobüsleri Kastamonu Oteli'nin yanından kalkıyordu.
'MAKUS KADER' DEDİKLERİ BU OLSA GEREK...
Kastamonu Oteli'ndeki yangının çıkış nedeni bilinmemekle birlikte, o tarihte İsmetpaşa Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 100 yıllık 4-5 evin kısa süre aralıklarla yanarak yok olduğu; Milliyet Ankara yazarı Ali İnandım'ın 2017 yılında kaleme aldığı "Kastamonu Oteli de gitti" başlıklı yazısında yer alıyor.
İnandım yazısında şu ifadelere yer veriyor:
"İsmetpaşa’nın hafızalardan silinişinin mührü oldu Kastamonu Oteli’nin yanışı. Yanışı mı, yakılışı mı artık... 26 Temmuz 2017’yi mührün vurulduğu, vedalaştığınız gün olarak kaydedebilirsiniz. Kastamonu Oteli de dahil 15 günde ardı ardına kaderine terk edilmiş en az 100 yaşındaki 4-5 eski evin yanıp yıkılması, hiç de tesadüfe benzemiyor. Bunların içinde 100 yaşından eski olanlar da vardı. Gözümüzün içine bakarak, hatta içine sokarak yok edildiler..."
Ali İnandım, ayrıca otelin sahibinin Sami Erkan'ın olduğu ve 1965’ten beri oğlu Mustafa Erkan ve Cafer ile Engin Tokaç kardeşler tarafından ortak işletildiğini; yangından son 6 ay öncesine kadar da çalıştığını belirtiyor.
Ali İnadım'ın kaleme aldığı yazı için tıklayın
1993'TE DİLEKÇE VERİLDİ, 1994'TE TESCİLLENDİ...
Açıksöz Gazetesi tarafından ulaşılan bilgilere göre; 25 Haziran 1993 tarihinde dönemin Ankara Büyükşehir Belediyesi, İmar Daire Başkanı Prof. Dr. Raci Bademli tarafından Kastamonu Oteli'nin korumaya alınması için dilekçe verilmişti. Prof. Dr. Raci Bademli dilekçesinde:
"Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Islah İmar Planı kapsamındaki imarın 2638 adasında yer alan Kastamonu ve Civarı Otelinin yerinde yapılan çalışmalarda geleneksel mimari özellikleri taşıdığı tespit edilmiştir. Söz konusu yapının 2863 sayılı Eski Eserleri Koruma Kanunu kapsamında değerlendirilmesi için gereğini rica ederim." ifadeleri yer alıyor.
KORUMAYA ALINDIKTAN SONRA SADECE 23 YIL YAŞAYABİLDİ...
13 Mayıs 1994 tarihinde Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından; 'korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı' özelliği taşıdığı gerekçesiyle 2863 ve 3366 sayılı yasalar uyarınca Kastamonu Oteli tescillendi. 1994 tarihinde tescillenerek korunmaya alınan Kastamonu Oteli, 2017 yılında talihsiz olayda yanarak son nefesini verdi... Tarihi Kastamonu Oteli sadece 23 yıl tescilli kaldı...
TEKECİ; " MAALESEF KAÇAN/YANAN BALIK BÜYÜK OLMUŞ "
Kastamonulu hemşehrimiz Gazeteci Fatih Tekeci de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ankara'da bir zamanlar var olan tarihi Kastamonu Oteli'ne değinmişti. Hemşehrimiz Tekeci yazısında:
"Başkent Ankara’da (Ulus-İsmetpaşa Mahallesi) bir zamanlar tarihi Kastamonu Oteli vardı. Bu otel, 2017’de çıka(rıla)n yangında kül oldu! Kastamonu-Taşköprü’den gelen sarımsak üreticileri ya da tacirlerin mekânıymış. O zamanlar otobüsler İsmetpaşa’dan kalktığı için otelin giriş katının bir bölümü otobüs yazıhanesi, bir bölümü de bekleme salonuymuş. Sarımsağın çıktığı yaz aylarıyla birlikte otel çok kalabalık olunca avlusuna, bahçeye yatak serilirmiş. Kastamonu bu tarihi binayı yıllarca, nasıl görmemiş, sahip çıkmamış? Başkent Ankara’da, tarihi Kastamonu Oteli’ni 'Kastamonu Müzesi' yapma imkânını nasıl kaçırmış? Maalesef kaçan/yanan balık büyük olmuş."
TARİHİ BİR SEMBOL DAHA YOK OLDU...
Ankara'nın tam ortasında yer alan bu tarihi samp-img width='1.33' height='1' layout='responsive'e, geçmişte Kastamonu ve çevresi için önemli bir buluşma noktası olmuştu. Tarihi binanın henüz kaç yıllık olduğu bilinmemekle birlikte, Kültür Bakanlığı tarafından söz konusu tarihi bina ile ilgili geçmişine yönelik inceleme ve araştırmaların devam ettiği öğrenildi. Gündeme gelen Kastamonu Oteli, Ankara’nın hızla kaybolan tarihi yapılarından biri olarak Kastamonuluların yüreğinde derin bir iz bıraktı.