Kastamonu’da 'geyik' ihalesi!..

Köylerde tarla ve bahçelere ciddi zararlar veren domuzlar için henüz yeterli bir tedbir kararı alınmamışken, Tarım ve Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü tarafından Kastamonu'da 'kızıl geyik' avı için ihaleye çıkılıyor.

Topraklarının yaklaşık yüzde 70'i ormanlarla kaplı olan Kastamonu, Türkiye genelinde en fazla ormana sahip iller arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yoğun orman alanları nedeniyle eşsiz bir yaban hayvanı popülasyonuna sahip Kastamonu'da özellikle köylerde vatandaşlar zaman zaman doğal yaşamla karşı karşıya gelebiliyor.

Yaz ayları ve kış aylarının başlarında ayılarla ilgili sık sık sorunlar yaşanırken, bugünlerde en büyük sıkıntı ise sayıları her geçen gün artan yaban domuzları nedeniyle yaşanıyor. Köylerde tarla ve bahçelere ciddi zararlar veren domuzlar için henüz yeterli tedbir alınmamışken, Tarım ve Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü tarafından Kastamonu'da 'kızıl geyik' avı için ihaleye çıkılıyor.

1 Eylül 2024 ve 29 Şubat 2025 tarihleri arasında Kastamonu Merkez Karadere Devlet Avlağı, Taşköprü Bayam Devlet Avlağı ve Tosya Çaldağ Devlet Avlağı'nda birer tane olmak üzere toplam 3 adet kızıl geyik kotasının avlattırılması amacıyla 3 Eylül 2024 tarihinde ihaleye çıkılacak.

3 GEYİK 'RESMİ OLARAK' ÖLDÜRÜLECEK

İhalede avlatılacak her geyik için 120 bin lira muhammen bedel belirlenirken, 3 bin 600 lira da geçici teminat yatırılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu Şube Müdürlüğü'nde 3 Eylül 2024 tarihinde saat 10.00'da yapılacak ihale ile Merkez, Taşköprü ve Tosya'da 3 adet kızıl geyiğin 'resmi olarak' öldürülmesi sağlanacak.

BU YIL 120 YABAN DOMUZU AVLANDI

Öte yandan, Kastamonu'da son günlerde ciddi bir sorun haline gelen yaban domuzları için de  yetersiz olsa da zaman zaman sürek avı düzenleniyor. 2024 yılı başından bu yana Kastamonu genelinde 120 adet yaban domuzunun avlandığı ve sürek avlarının devam ettiği öğrenildi. (Ali Sağır)