OMÜ Fen Fakültesi'nde yer alan Profesör Doktor Salih Doğramacı, Türkiye'nin Batı Karadeniz bölgesini işaret ederek hızlı bir yayılım sağlayan canlı türü keşfedildiğini açıkladı. Türkiye'de keşfedilen yeni bir tür olduğu işaret edilirken alınabilecek önlemler de araştırılıyor.
Memeli hayvanlar koleksiyonunda yapılan araştırmalar doğrultusunda OMÜ Fen Fakültesi'nde yer alan Profesör Doktor Salih Doğramacı, Türkiye'de yeni bir köstebek türünün keşfedildiğini açıkladı. Çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Doğramacı, sahada gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda Türkiye'nin o bölgesinde hızlı bir yayılım sağlayan köstebek türünü duyurdu.
TÜRKİYE'DE YENİ BİR TÜR KEŞFEDİLDİ
Sahada gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında Batı Karadeniz bölgesinde tespit edilen köstebek türünün hızlı bir şekilde yayıldığını belirten Doğramacı, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda bu tür hakkındaki detayları paylaştı. 1970'li yıllardan bu yana Türkiye'de toplanan memeli hayvanlarla oluşturulan Memeli Hayvanlar Koleksiyonu'nu işaret eden Doğramacı, önemli türleri barındırdığını aktardı.
Prof. Dr. Boris Krystufek, Rainer Hutterer ve Jonas Astrin ile birlikte koleksiyonda bulunan 200 köstebek üzerinde inceleme yapıldığını belirten Kefelioğlu, "Bu yeni alt türü belirlemek için morfolojik, kromozomal, karyolojik ve genetik (DNA) analizler gerçekleştirerek bu yeni alt türü dünya memeli faunasına kazandırmış olduk. Bu yeni alt türümüz Batı Karadeniz bölgesinde yayılış gösteriyor ve ismini hocalarımızdan Prof. Dr. Salih Doğramacı'dan almıştır" dedi.
KÖSTEBEKLER ZARARLI MIDIR?
Toprak altında yaşamını sürdüren köstebeklerin insanlara bir zararı olmadığı belirtilirken tarım arazileri için zarar oluşturabileceğinin altı çiziliyor. Toprakta tümsek oluşturarak ekilen fidelerin köklerini dışarı çıkaran köstebekler aynı zamanda bitkilerin köklerini yiyerek de zarar oluşturabiliyor.
KÖSTEBEK GELMEMESİ İÇİN NELER YAPILIR?
Tarım arazilerini köstebekten korumak için alınabilecek önlemler de merak ediliyor. Yapılan açıklamalar doğrultusunda bölgeye Hint yağı çalısı ekilerek köstebeklere karşı önlem alınabileceği aktarılıyor. Hint yağı çalısının kokusuyla köstebekleri kovduğu görülür. Köstebeğin açtığı çukurlara ağzı toprağa gelecek şekilde gazoz ya da maden suyu şişesi koyularak yer altındaki hareketlerin oluşturacağı ses ve uğultuların köstebekleri kaçıracağı belirtiliyor.