Gelecek Partisi Taşköprü İlçe Başkanı Harun Acar, şeker
pancarı fiyatlarıyla ilgili çiftçinin tepkisini partisinin İstanbul
Milletvekili İsa Mesih Şahin’e ilettiklerini, Şahin’in de konuyu soru
önergesiyle Tarım ve Orman Bakanı hemşehrimiz İbrahim Yumaklı’ya ileteceğini
ifade etti.
“Şeker pancarı alım fiyatlarıyla alakalı haklı tepkimizi göstermiştik” diyen İlçe Başkanı Acar, açıklamasında; “Bahse konu şeker pancarı alım fiyatı ile alakalı çiftçilerimizin talebini Gelecek Partisi İstanbul Milletvekilimiz sayın İsa Mesih Şahin’e ilettik. Konuyla alakalı Tarım ve Orman Bakanımıza soru önergesi vereceğini tarafımıza iletti. Değerli milletvekilimize göstermiş olduğu destek ve hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin tarafından, Bakan İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle verilen soru önergesi şu şekilde;
“Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı sayın İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96’ncı maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. Şeker, insan beslenmesinde kalori kaynağı ve vücudun işlevsel faaliyetleri için gerekli temel besin maddesidir. Dünyada stratejik öneme sahip olan şeker pancarı üretimi, Türkiye’de tarıma dayalı sanayi üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Şeker pancarı, önemli bir besin kaynağı olan şeker başta olmak üzere melas, alkol, maya, biyoetanol gibi birçok ürünün ham maddesini oluşturmaktadır. Gıda ve Tarım Örgütü’nün (Food and Agriculture Organization, FAO) 2017 raporuna göre Türkiye, iklim koşulları dolayısıyla yalnızca şeker pancarından üretim yapan ülkeler arasındadır. Dünyada 55 ülkede şeker pancarı üretilmekte olup Türkiye %6,2'lik pay ile Rusya, Fransa, Almanya ve ABD’nin ardından 5’inci sırada yer almaktadır. Türkiye’de çiftçilere modern tarımın öğretilmesinde, yan ürünleriyle hayvancılığın gelişmesinde önemli rol oynayan şeker pancarı tarımı, şeker fabrikasının esas ham maddesini üretmektedir. 4634 numaralı Şeker Kanunu’nun 1’inci maddesi; ‘Bu Kanunun amacı, yurt içi talebin yurt içi üretimle karşılanmasına ve gerektiğinde ihracata yönelik olarak Türkiye’de şeker rejimini, şeker üretimindeki usul ve esaslar ile fiyatlandırma, pazarlama şart ve yöntemlerini düzenlemektir’ ifadelerini taşımaktadır. Mezkur Kanunun 5’inci maddesi ise ‘Şeker pancarı fiyatları her yıl, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üreticiler ve/veya temsilcileri arasında varılan mutabakata göre belirlenir. Buna ilişkin usul ve esaslar, Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir’ şeklinde belirtilmiştir.
Bu bilgiler ışığında, Tarım ve Orman Bakanı sayın İbrahim Yumaklı’nın 2023 yılı şeker pancarı alım fiyatının ton başına kota tamamlama primi dahil 1855 lira olduğunu ifade etmesi, son günlerde yaşadığımız enflasyon ve hayat pahalılığını da göz önünde bulundurduğumuzda şeker pancarı üreticileri tarafından hayal kırıklığı ile karşılanmıştır. Üreticinin alım fiyatları noktasındaki beklentisi asgari 2500 TL’dir.
Bu vesileyle;
1. 2023 yılı şeker pancarı alım fiyatının ton başına kota tamamlama primi dahil Tarım ve Orman Bakanlığınca paylaşılan alım fiyatının günümüz hayat şartlarını da göz önünde bulundurduğumuzda revize edilmesi mümkün müdür?
2. Şeker pancarı üreticilerine devlet tarafından ne gibi sübvansiyonlar sağlanmaktadır ve sağlanıyorsa sübvansiyonların miktarı ne kadardır?
3. Ülkemizde bir yıl içerisinde üretilen ve tüketilen Şeker pancarı miktardı kaç tondur?”