Kuzeykent ‘Ters Köşe’

...

Kastamonu’da yatay mimarinin yaygınlaşması, şehrin imarının kontrollü bir şekilde arttırılması ve kooperatifçilikle orta direk ailelerin dahi dubleks ev sahibi olması amacıyla başlatılan Kuzey-Koop projesi kapsamında meydana gelen Kuzeykent Mahallesi; yaklaşık 40 yılı geride bırakırken, amacından tamamen sapmış durumda.

1986 yılında yolları açılan ve 1987 yılında başlanan proje; zamanında kamulaştırma için ek ödenek talep edildiğinde  ’50 bin nüfuslu Kastamonu’da 35 bin nüfuslu Kuzeykent projesi rantabl değil’ gerekçesiyle defalarca reddedilse de; dönemin Belediye Başkanı Ali Köse’nin ısrarlı takipleriyle nihayete erdirilmişti.

 

1980’li yılların başında Türkiye genelinde yaygınlaşmaya başlayan ve İzmir’de Ege Kent, Erzurum’da Doğu Kent gibi isimler gündeme gelmişti. Dönemin Kastamonu  Belediye Başkanı Ali Köse de; dönemin Başbakanı Turgut Özel ve kurmaylarıyla yakınlığından dolayı kendisi de ‘Kuzey-Kent’ için kolları sıvadı ve defalarca reddedilen ödenek talebine rağmen; ısrarıyla kırarak gerekli parayı buldu.

1987 yıllarında başlanan ve çok sayıda kooperatifin kurulduğu Kuzeykent Mahallesi, eski günlerini arıyor.

Özellikle 2000’lerin başından itibaren artan kent nüfusuyla birlikte; arz-talep ilişkisi de sıkışırken, tüm Türkiye’yle birlikte ‘yatay mimari’ye geçen Kastamonu, bu sefer de; ülkeyle birlikte ‘dikey mimari’ye yöneldi.

Günümüzde Kastamonu Üniversitesi’nin yanı sıra çokça kamu kurumunun da Kuzeykent Mahallesi’nde olması sebebiyle; mahalle nüfusu hızla artmaya devam ederken, kooperatifleşme sayesinde inşa edilen 2-3 katlı evler de; ondan fazla katlı apartmanların gölgesinde kalmış durumda…

Resmi rakamlara göre 24 bin 700 nüfusu bulunan ve öğrencilerle birlikte 50 bine yaklaşan nüfusuyla birlikte şehrin en büyük mahallesi olan Kuzeykent Mahallesi; plansız ve disiplinsiz mimari sebebiyle kuruluş amacının tersi istikametine doğru ilerlemeye devam ediyor.

 

Günümüzde ise mevcut Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da; seçim çalışmalarında yatay mimariye uygun ‘Güney Kent’ projesini dillendirse de; şehrin güneyinde müteahhitlerin yüksek fiyatlı villalarının dışında günümüze kadar herhangi bir kooperatifleşme görülmedi…

 


Fotoğraf Arşiv: Merhum Fahri Özbek (Rahmetle)