Evladına sahip çık Kastamonu

.

Cideli ailenin çocuğu SMA Tip2 Ölümcül Kas Hastası Mehmet Aslan Özcan için valilik onaylı yardım kampanyası başlatıldı.

Kastamonu'nun Cide İlçesinde ikamet eden aile, SMA Tip2 Ölümcül Kas Hastası çocukları Mehmet Aslan Özcan için yardım kampanyası başlattı.


Türkiye’de son zamanlarda özellikle sosyal medyada en aktif yürütülen kampanyalardan biri SMA kampanyası. Aileler sosyal medyadan açtıkları hesaplar üzerinden bağış yoluyla kampanya yürüterek SMA hastası bebeklerini ABD, Avrupa’ya tedaviye göndermeye çalışıyor. SMA kampanyalarında en sık duyulan ilacın ismi ise Zolngensma. Tek seferlik verilen bu ilacın maliyeti 2 ila 3 milyon dolar arasında.

Yüksek maliyetli tedaviyi karşılayamayan aile ,yardım kampanyası başlattı. Yardım kampanyasına Cide Belediyesi de destek verdi.

Minik Mehmet Aslan'ın tedavi masrafı için Cide Belediyesi organizasyonluğunda pazar alanında  kermes açıldı. Kermeste vatandaşların gönüllü olarak hazırladıkları ürünler satışa sunuldu ve oradan elde edilen gelir ise SMA hastası Mehmet Aslan Özcan'ın tedavisi için bağışlanacak.


SMA NEDİR?

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doktor Mehmet Akif Tuncel, SMA hastalığını şöyle tanımlıyor:

“SMA genetik bir hastalık. Akraba evliliklerinin fazla olduğu Ortadoğu’da daha sık görülen SMA, 3 tipi olan sinir motor nöron hastalığıdır. Kasların kasılmasını etkileyen, duyusal hiçbir hasarı olmayan, zihnin normal olduğu bir hastalık türü. Çocuklarda görülen bir kalıtsal hastalık. Genelde anne ve babadan gelen çekinik genle taşınır. Anne ya da baba taşıyıcıdır. En sık görülen tipi SMA TİP 1’dir. SMA TİP 1’de tedavi olamayan çocukların 2 yaşından fazla yaşaması nadir görülür. SMA TİP 2 z 2-3 yaşlarında ortaya çıkar, daha hafif seyirlidir. SMA TİP 3 ise 7 yaşından ergenlik dönemine kadar semptom vermeye başlar. Bir de yetişkin tip var. Bunların hepsi genelde nadir görülür. En sık görülen ve ölümcül olan SMA TİP 1’dir. SMA TİP 1, kaslarda zayıflamayla başlıyor, kaslardaki zayıflama ilerliyor. Solunum kaslarına ulaştığında da çocuklar solunum cihazına bağlı hale geliyor ve zatürre ya da enfeksiyondan hayatını kaybediyor.”