İş güvenliği uzmanı, İSG alanında görev yapan profesyonellerden biridir. Son yıllarda yapılan mevzuat düzenlemeleri nedeniyle bu mesleğe olan ihtiyaç artmıştır. Buna bağlı olarak da birçok kişi iş güvenliği uzmanı (İGU) olmak istemektedir. İGU olmanın farklı yolları olsa da bunlardan bazıları çok ucuzdur.
İş
Güvenliği Uzmanı Nedir?
İş güvenliği uzmanı, görev yaptığı iş yerinin İSG mevzuatına uygun olması için faaliyet gösteren, görev yapan profesyonellerdir. İGU, iş yerindeki sağlık ve güvenlik risklerini, tehlikelerini belirler. Bunlara ilişkin önlemler alınmasını sağlar. Böylece riskler ve tehlikeler ortadan kalkar. Bunların tamamen engellenmesinin mümkün olmadığı durumlarda, seviyesinin ve olasılıklarının düşürülmesine odaklanılır.
İSG alanında yetkinlikleri ve uzmanlıkları bulunan bu personellerin görev ve sorumluluklarından bazıları şu şekildedir:
· İş yerindeki riskleri ve tehlikeleri belirlemek
· Belirlenen risk ve tehlikeler ile ilgili önlemler alınması için durumu işverene iletmek
· Alınacak olan tedbirleri takip etmek
· Tedbir alınmaması durumunda, konuyu bakanlığa rapor etmek
· İş yerinde bulunan ekipmanların, araç-gereçlerin ve genel çalışma ortamının mevzuata uygun olmasını sağlamak ve bu konuda denetim yapmak
· Kaza analizleri yapmak
· Geçmişte yaşanan kazaları analiz etmek, sebeplerini belirlemek ve bu konuda önlemler alınmasını sağlamak
· Acil durumlarda nasıl hareket edileceğine dair planlar yapmak
· Meslek hastalıkları risklerini tespit etmek ve bunları engellemeye yönelik önlemler almak
· Gerekli durumlarda İSG konusunda farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği gerçekleştirmek
Buradaki görevler sayesinde iş sağlığı ve güvenliği etkili olarak sağlanır. Böylece iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin riskler ciddi anlamda azalır.
Kimler
İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
İş güvenliği uzmanı olmak için adayların belirli bir süreci başarılı şekilde tamamlaması gerekir. Bu süreç, kendi içerisinde farklı adımlardan oluşur. Bu adımlardan önceyse adayların ilk olarak istenen şartları karşılayıp karşılamadığına bakılır.
İGU olmak için adayların istenen bölümlerden mezun olması ve mezuniyet belgelerinin bulunması gerekir. Bu bölümler; mühendislik fakültesi, mimarlık fakültesi, fen edebiyat fakültesinin fizik, kimya ve biyoloji bölümleri, İSG programları şeklindedir.
Buradaki bölümlerden mezun olanlar İGU olmak için bakanlık tarafından yetkilendirilen bir kurumdan İSG eğitimihttps://www.temaakademi.com.tr/ almalıdır. İSG eğitimi, tehlike sınıfına bağlı olarak farklı kapsamlarda verilir. A, B ve C sınıfı İGU için farklı eğitimler vardır.
Eğitimler, toplam 35 günde tamamlanır. 30 günlük süreçte uzaktan eğitim verilirken, son 5 günde ise staj yapılır. Uzaktan eğitim 180 saat, staj ise 40 saattir. Toplam eğitim süresi ise 220 saattir. 180 saatlik uzaktan eğitimin 81 saati pasif eğitimden oluşur. Yani bu süreçte kursiyerler eğitim videoları izler ve bunun haricinde pasif kalırlar.
99 saatlik eğitim ise a-senkron şekildedir, bu kısım Zoom veya benzeri uygulamalar kullanılarak yapılır. Adayların bu eğitimlerde kamera açması ve aktif olarak katılım göstermesi gerekir.
Eğitim son bölümü, saha eğitimi olarak da bilinen stajdır. Staj, 5 gün sürer ve günde 8 saatten, 40 saatte tamamlanır. Staj, bu süreçteki en önemli zorunluluklardan biridir. Stajın yapılmaması durumunda alınan eğitimler geçersiz kabul edilir.
Eğitim sürecini başarı ile tamamlayan adaylar İSG sınavına girerler. İSG sınavı, toplam 50 sorudan oluşurken, adaylara 75 dakika süre verilir. 50 sorudan en az 35 tanesini doğru yanıtlayanlar sınavı kazanır ve iş güvenliği uzmanlığı sertifikası alır.
En
Ucuz İş Güvenliği Uzmanı Kursu
İş güvenliği uzmanı olabilmek için İSG eğitimi alınması gerekir. Eğitim, temel şartlardan biridir ve eğitim almadan adaylar İSG sınavına giremezler. Ayrıca buradaki eğitimleri sadece bakanlıkça yetkilendirilen kurumlar verir. Bunların haricindekilerin eğitim verme yetkisi bulunmamaktadır.
İSG eğitimi için ödenecek ücret, kurumun fiyat politikasına ve dönemsel şartlara göre farklılık gösterir. Detaylı bir araştırma ile en uygun fiyatlı seçenekler bulunabilir. Ancak burada fiyattan daha önemli olanın eğitim kalitesi olduğu unutulmamalıdır.
Tema Akademi, yüksek kalitedeki eğitimi uygun fiyat avantajı ile sunmaktadır. Ayrıca peşin fiyatına kredi kartına 12 taksit avantajı da sunmaktadır. İş güvenliği uzmanı olmak için siz de hemen Tema Akademi ile iletişime geçebilirsiniz.