KEAH'tan yine bir ilk!

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (KEAH) ilk kez 78 yaşındaki hastaya kalbi durdurulmadan açık kalp ameliyatı gerçekleştirildi

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (KEAH) ilk kez 78 yaşındaki hastasına kalbi durdurulmadan açık kalp ameliyatı gerçekleştirildi.

KEAH Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Tamtekin ve ekibi tarafından, yaşlı hastanın aort damarı ileri derecede kireçli olması nedeniyle kalbin durdurularak yapılması gereken açık kalp ameliyatı, bu kez kalbi durdurulmadan yapıldı. Normal şartlarda ileri merkezlerde bile nadiren uygulanan çalışan kalbe açık kalp ameliyatı, bu operasyonla birlikte ilimizde de ilk kez gerçekleştirildi.

Ameliyatla ilgili bilgi veren Op. Dr. Tamtekin, “İleri merkezlerde nadiren uygulanan çalışan kalbe açık kalp ameliyatını Kastamonu da ilk kez 78 yaşındaki hastamıza yaptık. Neden ve nasıl sorusuna gelecek olursak, hastamızın aort damarının ileri derecede kireçli olduğu için bu tekniği seçtik. KEAH'de ilk olarak çalışan kalbe bypaas tekniğini uygulayarak yaptık. Normalde ileri merkezlerde nadiren uygulanan bu tekniği biz 78 yaşındaki  hastamıza uyguladık. İleri derecede aort damarının kireçli olması, kalbin durdurularak yapılacak bir açık kalp ameliyatının çok riskli olacağını düşündük ve kalbi durdurmadan pypaas ameliyatını başarılı bir şekilde yapmış olduk. Böylelikle Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan kalbe pypaas ameliyatı da  ilk kez yapılmış oldu. Hastamız sağlığına kavuşarak hiç bir sıkıntı yaşamadan taburcu edildi" dedi.