Kastamonu, FMF Hastalığı’nda istisna…Farkında bile değiliz!

...

Ülkemizde 85.000’den fazla FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastasının olduğu düşünülürken; her bin kişiden birinde görünen bu hastalık; Sivas ve Kastamonu çevresinde ise 23’te 1’e kadar çıktığı öne sürüldü.

Dünya’da en fazla FMF hastasının Türkiye’de olduğunu açıklanırken; Novartis, Çocuk Romatoloji Derneği ile iş birliği içerisinde toplumda FMF bilincini artırmak amacıyla “FMF’te Semptomlar Değil Hayat Canlansın” etkinliği gerçekleştirdi. Metropol İstanbul Alışveriş Merkezi’nde (AVM) düzenlenen etkinlikte hastalığın en sık görülen belirtileri olan tekrarlayan ateş, karın ağrısı, eklem ağrısı ve deri döküntüsü pandomim sanatçılarının canlandırmalarıyla sergilendi.

Hastalığın en sık görülen belirtileri olan tekrarlayan ateş, karın ağrısı, eklem ağrısı ve deri döküntüsü…

GENETİK BİR HASTALIK…

FMF, genetik bir hastalık olup, MEFV (Mediterranean fever: Akdeniz ateşi) isimli gende meydana gelen mutasyon sonucu gelişiyor ve hastada ateşli ataklarla seyrediyor. Kronik ve çoğunlukla çocukluk çağında ortaya çıkan bir hastalık olmakla beraber, bazı hasta gruplarında yetişkin çağda da ortaya çıkabiliyor. Kız ve erkeklerde görülme sıklığı farklılık göstermiyor.

SİVAS VE KASTAMONU’DA 23’TE 1…

FMF dünya genelinde nadir görülen bir hastalık; ancak Türkiye’nin de dahil olduğu Doğu Akdeniz ülkelerinde daha sık rastlanmakta. Uzman hekimlerin aktardığı bilgilere göre, FMF, ülkemizde her 1.000 kişiden 1’inde görülüyor. Yapılan bir çalışmada İç Anadolu bölgesinde, özellikle Sivas ve Kastamonu çevresinde bu rakamın 23’te 1’e kadar çıkabildiği gösterildi.

Bu hastalığa sahip çocuklar hatalı MEFV genini bir veya iki ebeveyninden miras alabilir. FMF, 1-3 gün sürebilen ve genelde yüksek ateşe karın ağrısı, eklem ağrıları ve deri döküntüsünün eşlik edebildiği tekrarlayan ataklarla karakterizedir. 

 

 FMF HASTALIĞI NEDİR?

FMF Hastalığı a; taklar halinde tekrarlayan, 3-4 gün sürebilen, ateşin de eşlik ettiği karın zarında iltihaplanma nedeniyle karın ağrısı, göğüs kafesinde ağrı ve batma hissi (plevit-akciğer zarı iltihabı) ve eklem ağrısı,şişliği (artrit-eklem iltihabı) ile karakterizedir.