" Bize 3 tane dünya lazım"

Kastamonu Belediyesi ve Kentsev işbirliğinde "Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm, Akıllı Şehir ve İklim Değişikliği Zirvesi" toplantısı düzenlendi.

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı  Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur: "Olay sadece deprem odaklı kentsel dönüşüm de değil. Maalesef yakın zaman öncesinde başta Kastamonu olmak üzere yakın civar illerimizde sel felaketi geçirdik. Can kayıpları oldu, iklim değişikliği bir gerçek. Sıcak kuşak ortadan kuzeye doğru hareket ediyor ve tesadüf de değil." dedi.

Toplantıya Vali Meftun Dallı, Ak Parti Kastamonu Milletvekilleri, Kurum Müdürleri, Kastamonu İlçe Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşların Başkanları ve mensupları katıldı.

Kastamonu Park Dedeman Konferans Salonunda saat 10.00'da başlayan tüm il ve ilçe protokolünün katılım sağladığı toplantıda açılış konuşmalarını Vali Meftun Dallı, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Akın Kısa, Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı Ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Umut Naci Baykan,  Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Kent Konseyi Başkanı Ahmet Zafer Ergün, Kentsel Dönüşüm Ve Şehircilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur birer konuşma gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (Kentsev) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur:

 “Bir deprem kuşağı olan ülkemizde topraklarımızın yüzde 80-85’i deprem kuşağıdır. Dolayısıyla burada artık daha fazla can kayıplarına tahammül etmemek, canlarımızı yitirmemek adına, canlarımızın acımasına engel olmak adına elimizi taşın altına koymak istedik. İstiyoruz ki bundan sonra 6 Şubat tarihinde,1999 depreminde olduğu gibi artık canlarımızı yitirmeyelim ve bir an önce doğru, sağlıklı, güvenilir kentlerle insanlarımızı kavuşturalım, yaşatalım. İstiyoruz medeniyetimizi yansıtır şekilde bu kentlerimizi oluşturalım. Olay sadece deprem odaklı kentsel dönüşüm de değil. Maalesef yakın zaman öncesinde başta Kastamonu olmak üzere yakın civar illerimizde sel felaketi geçirdik. Can kayıpları oldu, iklim değişikliği bir gerçek. Sıcak kuşak ortadan kuzeye doğru hareket ediyor ve tesadüf de değil.

1800 senesinde dünyanın nüfusu sadece 1 milyar olarak hesaplanmış. Şimdi 7 milyara ulaştı. 2050 öngörüleri 9 milyarın üzerinde. Korkunç bir artış var. Kentleşme olgusu devam ediyor. Dünya üzerinde nüfusun yaklaşık yüzde 50’si bugün itibarıyla kentlerde yaşıyor. Türkiye’deki bu oran yüzde 74-75’lerde. Bu kentlerde yaşayan üçte biri de gecekondularda sağlıksız ortamlarda hayatını idame ettirmeye çalışıyorlar. Dünyanın kendini yenileme kapasitesi tüketimin çok gerisinde kalıyor ve dünyada üretilenden çok daha hızlısını tüketiyor. Önümüzdeki çeyrek asırda maksimum 50 yıllık sürede takriben bize 3 tane dünya lazım. O zaman üretim, tüketim alışkanlıkları yeniden gözden geçirilecek.” dedi.