Dim: ‘Anadolu Basını, şehrinin hafızası, sesi ve nefesidir’

KGK Genel Başkanı Dim: “BİK, mağdur eden değil, mağduriyetleri gideren olmalı”

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, genel kurul üyesi olduğu Basın İlan Kurumu’nun genel kurul toplantısında yerel medyanın son durumu ve internet medyasına geçiş süreciyle ilgili sıkıntıları dile getiren bir konuşma yaptı.

Genel Başkan Dim’in konuşması şöyle: “Kurtuluş savaşından bu yana kuvayi milliye ruhuyla yayıncılık yapan, milli ve manevi değerlere daima önem veren Anadolu Basını, şehrinin hafızası, sesi ve nefesidir. Buna şimdi, yerel internet medyası da eklemlendi. Elbette, yeni medya düzenlemesinin sektöre olağanüstü katkısı oldu. Binlerce iletişim fakültesi mezunu iş buldu. Gazetecilik açısından farkındalık oluştu. Nitelik arttı. Gelişigüzel gazetecilik, kopyala yapıştır bitti. Bu sayede basılı medyada da habercilik ve basım kalitesi yükseldi. Yerel medyada büyük bir devrim ve dönüşümü başarıyla gerçekleştiren kurumumuzu ve bu vizyonu sunan İletişim Başkanımız Sayın Fahrettin Altun hocamızın şahsında İletişim Başkanlığımızı, yönetim kurulu başkanımızın şahsında yönetim kurulunu ve genel müdürümüz ile genel kurul üyelerimizi kutluyorum. Ancak, uygulamadan kaynaklanan ve sizlerin de desteğiyle düzeltilebileceğine inandığım bazı sorunlara ve çözüm önerilerine dikkatinizi çekmek istiyorum. Bildiğiniz gibi, kağıda basılı gazeteciliğin sonuna geldik gibi görünüyor. Artan maliyetler nedeniyle her gün bir kaç yerel gazete kapanıyor. İl dışında basılan gazetelerin 12 sayfa, haftalıkların haftada 2 kez yayınlanma zorunluluğu ciddi yük getiriyor. Bu konuda bir düzenleme yapılamaz mı? Örneğin, zorunluluk ortadan kalksın; 8 sayfa ve 12 sayfa basım yapan ile haftada 1 veya 2 kere baskı yapan aynı ilanı almasın. Bu gazetelere can suyu vermeye devam edilsin.


“BİK ANALİTİK UYGULAMASINDA SIKINTILAR VAR”

“Yeni medya, yani internet medyasıyla ilgili bazı sorunlara dikkat çekmek istiyorum. BİK analitik uygulamasında sıkıntılar var. 10 saniyenin altında olan site ziyaretleri ve mobil AMP girişleri sayılmıyor. Kriterler küresel internet algoritmasına uygun olmalı. Google kriterleri dikkate alınamaz mı? Örneğin, sosyal medyada paylaşınca bir haberi, tek tıklama ve 1 saniye olarak arşivleniyor ve tasnif dışı kalıyor. Okuyucu, ikinci bir habere giderse o zaman ölçümlenebiliyor. Yoksa tek tıklama ile girilen haberde bir saat de kalsa ikinci bir habere tıklanmadığı sürece 1 saniyedir.

Eğer mevcut kriterler olduğu gibi uygulanmaya devam ederse, Anadolu’da ilan verecek ne gazete ne internet sitesi bulamayız. Örneğin, tamamen kapatıp öldürmek yerine internet sitelerinde mevcut kriterlerin minimum yarısı baz alınarak, yani kriterlerin asgari yarısını karşılayanlardan başlayarak resmî ilan kontenjanı tanınabilir. Az tıklama, ziyaret ve sayfa görüntülemeye daha az resmi ilan, daha fazlasına daha fazla verilerek can suyu olmaya devam edilebilir. Aksi halde yerel medyanın celladı oluruz. Ayrıca, son düzenleme ile 1 nisan sonrası iş bulmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşayan binlerce medya çalışanını yine işsiz bırakmış oluruz.

Bu arada, son olarak şunu ifade edeyim, internet medyası çok yeni bir mecra ve 1 Nisan’a kadar yapılan başvurular sırasında ne işe yaradığı ve nasıl yapılacağı konusunda yani algılamada bazı sorunlar yaşandı dolayısıyla gazetelerin yarısından fazlası başvuru yapmadı. 6 aylık süreç bitmeden yerel internet haber siteleri için yeniden bir başvuru süreci başlatılması ve yeni kriterler belirlenmesi ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi isabetli olur. Mesela yeni başvuracak gazetelerin internet siteleri için 6 aylık bekleme süresi konabilir. Biz kurum olarak mağdur eden değil mağduriyetleri ortadan kaldıran merci olmalıyız.”