Cumhuriyet tarihinin en başarılı projelerinden biri olan
organize sanayi bölgelerine (OSB) yüzde 10 yeşil enerji zorunluluğu getirildi.
Meclis’in yeni dönem gündemleri arasında “İklim Değişikliği Kanun Teklifi” yer alacak. Kanun çerçevesinde OSB’lere enerji tüketimlerinin en az yüzde 10’unu yenilenebilir enerjiden karşılama zorunluluğu getirilecek.
Ekim ayı itibariyle çalışmalarına başlayacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) öncelikli gündemleri arasında İklim Değişikliği Kanun Teklifi bulunacak.
Kanun teklifinin içerisinde, Türkiye’nin üretim depoları olan OSB’leri hem Avrupa Yeşil Mutabakat’ına uygun hale getirmek hem de enerjide ki dışa bağımlılığın azaltılması adına yenilenebilir enerji kullanım zorunluluğu yer alıyor. 2053 yılı net sıfır emisyon hedefine ulaşılması sürecinde yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra ‘Emisyon Ticaret Sistemi’ (ETS) için de somut adımlar atılacak. Yenilenebilir enerji çerçevesinde yapılacak olan düzenlemeleri ASO 2. ve 3. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mete Çağlayan ve Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta Sanayi Gazetesi’ne değerlendirdi.
AKTARIM MERKEZLERİ
CİDDİ BİR SORUN
Yenilenebilir enerji kapasitesinin şu an hemen hemen her OSB’de yüzde 10 oranında bulunduğunu ifade eden Başkan Çağlayan, “Yüzde 10 doğru bir rakam değil. Bu oran daha da yüksek olmalıdır” diye konuştu. Yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması noktasında aktarım merkezleri ile ilgili ciddi bir problemin yaşandığını belirterek bu kapsama dikkat çeken Çağlayan, “ASO 2. ve 3. OSB’de yenilenebilir enerji kapasitemizi hızlıca yüzde 30’a çıkarma ihtimalimiz mevcut. Fakat aktarım merkezlerinde yaşanan problemler nedeniyle üretilen enerjiyi aktaramıyoruz” diye konuştu. Sanayiciler olarak yenilenebilir enerji kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları desteklediklerini sözlerine ekleyen Çağlayan, böylelikle enerji maliyetlerinin uzun vadede düşürülebileceğini aynı zamanda enerjide dışa bağımlılığın azaltılabileceğini vurguladı.
“HARCAMAMIZIN
YÜZDE 80’İ YENİLENEBİLİR ENERJİDEN”
Belirlenen yüzde 10’luk zorunluluğun doğru olmadığını dile getiren bir diğer isimde Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta oldu. Balta, “Bu kadar büyük bir yatırım potansiyeli olan OSB’lerimiz için yüzde 10’luk oranı oldukça az buluyorum” değerlendirmesinde bulundu. OSB’lerin enerjide bağımsız bir hale gelmesinin büyük önem taşıdığını aktaran Balta, “Bizler çatılarımızın tamamını GES yatırımı ile donatarak mevcut elektrik harcamamızın yüzde 80’ini karşılayacak bir planlama gerçekleştiriyoruz” dedi. Avrupa Yeşil Mutabakat’ına da değinen Balta, “Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB olarak Avrupa Yeşil Mutabakat’ına uyumlu ilk ve tek OSB’yiz. Vizyonumuz ise sürdürülebilirliğin sağlanması yönünde ilerliyor. Sanayicilerimiz de yenilenebilir enerjiyi ve sürdürülebilirliği destekliyorlar. Bu kapsamda her OSB’nin hedeflediği rakamlar bizler kadar yüksek olmasa bile belirlenen oranın minimum yüzde 20 ve 30’lara çıkartılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.