Vidinlioğlu’ndan Hüsnü Açıksöz’e rahmet

Kastamonu Açıksöz Gazetesi’nin kurucusu olan Hüsnü Açıksöz’ün vefatının 84’üncü yıl dönümü. Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Hüsnü Açıksöz’ün vefatının 84’üncü yıl dönümünde Hüsnü Açıksöz’e rahmet paylaşımında bulundu.

VEFATININ 84’ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜ

Kastamonu Açıksöz Gazetesi’nin kurucusu olan Hüsnü Açıksöz’ün vefatından 84 yıl geçti. Vefatının 84’üncü yılında Kastamonu Belediye Başkanı sosyal medya üzerinden paylaşımda bulundu. Vidinlioğlu paylaşımda, “Kastamonu'muzun önemli yayın organlarından Açıksöz Gazetesi'nin kurucusu Hüsnü Açıksöz'ü vefatının yıl dönümünde rahmetle ve duayla anıyorum.” İfadelerini kullandı.


HÜSNÜ AÇIKSÖZ KİMDİR?

Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde doğdu. Babasının memuriyeti dolayısıyla İlk ve ortaokulu Çerkeş’te, liseyi Kastamonu Sultanisinde bitirdi. Vatanî görevini 1915'te Kafkas cephesinde yerine getirdi. Milli Mücadele’ye destek vermek amacıyla 15 Haziran 1919’da Kastamonu’da Açıksöz gazetesini kurdu, 1931’e kadar yayımladı. 19 Mayıs 1937’de Doğrusöz gazetesini çıkarmaya başladı. 1930’da Serbest Fırkanın il örgütü ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurucuları arasında yer aldı. Kastamonu’da önce valilikte sonra Darülhilafe Medresesi'nde çalıştı. Bir süre İmam-Hatip ve Sanat Mekteplerinde Türkçe ve tarih öğretmenliği yaptı. 1939’da CHP’den Kastamonu milletvekili seçildi. Aynı yıl 27 Ağustos 1939’da İstanbul’da vefat etti ve Feriköy Mezarlığına defnedildi.

Hüsnü Açıksöz, Açıksöz'teki yazılarında bağımsızlığı savunur, vatanseverliği ve Türklük şuurunu işler. Açıksöz Milli Mücadele’ye destek vermekle kalmayıp siyaset, kültür ve sanat konularındaki yazıları ile de halkı aydınlatır. Gazetede İsmail Habib Sevük, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Ahmet Talat Onay, Mustafa Necati, Zeki Ömer Defne, Fazıl Berki Tümtürk, Orhan Şaik Gökyay, Arif Nihat Asya, Rıfat Ilgaz gibi önemli isimlerin yazı ve şiirleri yayımlanır. Ayrıca İstiklal Marşımız Sebilürreşat’ta yayımlandıktan dört gün sonra 21 Şubat 1921’de Açıksöz’de de neşredilir. 1933’te İstiklal Harbinde Kastamonu adlı belge niteliğindeki eseri yayımlanır. Burada yaşadıklarını, gördüklerini anlatır; o zaman kurulan dernekler ve Kastamonu’ya gelip giden önemli kişiler hakkında bilgiler verir. Bunun dışında Başefendi ve Kim Kimi Yola Getirdi adlı iki de piyesi vardır.