Kastamonulu Hattat Şair Baharzade Feride Hanım, kabri başında anıldı

Kastamonu Araştırmaları Derneği tarafından Kastamonu'nun bağrında yetişen Kastamonulu Hattat, Şair Baharzade Feride Hanım için Yakupağa Külliyesi'ndeki kabri başında anma programı düzenlendi. Programda konuşan Araştırmacı Yazar Hamdi Nalbant, Feride Hanım hakkında bilgiler vererek, Kastamonu'nun bu değerlerine sahip çıkması, tanıtması ve bilinirliğinin artırması gerektiğini dile getirdi. Nalbant konuşmasında, önümüzdeki yıllarda çok daha geniş kapsamlı anma faaliyetleri yapmayı hedeflediklerini kaydetti.


"7 YAŞINDA HAFIZ OLUP, ARAPÇA VE FARSÇA ÖĞRENDİ"

Kastamonu Araştırmaları Derneği tarafından Yakupağa Külliyesi'nde Kastamonulu Hattat, Şair Baharzade Feride Hanım için anma programı düzenlendi. Aşr-ı Şerif ve akabinde dua edilmesinin ardından Baharzade Feride Hanım hakkında bilgiler veren Araştırmacı Yazar Hamdi Nalbant; "Baharzâde Feride Hanım, 1837 yılında Kastamonu'da doğmuştur. Babası devrin aydınlarından müderris, şair, hattat Mehmed Râşid Efendi'dir. Feride Hanım, babasının vasıtasıyla iyi bir eğitim almıştır. 7 yaşında hafız olmuş, daha sonra Arapça ve Farsça öğrenmiştir. Hat sanatını da öğrenip Sülüs ve Nesih meşk ederek icazetname almıştır. Daha çocuk yaşlarda şiire ilgi duyan Ferîde Hanım'ı babası desteklemiş lakin annesi kızının şair olmasını istememiştir. Feride Hanım'n şu beyitleri bu konu sebetbiyle annesinden yediği azar üzerine yazdığı söylenir:

'Duhterine böyle ider mi mâderi, söyle bana.

Görmedim billah cihânda böyle bir azar ana.'

Feride Hanım, 1852 yılında 16 yaşındayken Esbak Zabtiye müşiri Bolulu İzzet Paşa'nın maiyetinde hâcegân rütbesiyle divan kâtibi olup sonra zabtiye azası olarak aynı görevle Kastamonu'ya tayin edilen ve kendisi de aslen Kastamonulu olan Ali Râif Efendi ile evlenmiştir. Eşinin vazifesi nedeniyle önce İstanbul'a sonra Batum'a gitmişlerdir. Batum dönüşü Ali Raif Efendi hastalanmış, hava değişimi için Kastamonu'ya gelmişler. Ne çare ki Ali Raif Efendi vefat etmiştir. Feride Hanım, beş yılı bile bulmayan evliliğinin sonunda henüz 21 yaşındayken hayat arkadaşını kaybetmiş ve bir daha evlenmemiştir."


"YAKUPAĞA'DA ANNE VE BABASININ YANINA DEFNEDİLDİ"

Nalbant,  Feride Hanım'ın 1872'de İstanbul'a gittiğini 2 yıl orada yaşadığını belirterek, şöyle devam etti; "Babasının rahatsızlığı dolayısıyla tekrar Kastamonu'ya dönen Feride Hanım, 5 yıl sonra hem babası hem hocası olan Mehmed Râşid Efendi'yi, ardından da annesini kaybetmiştir. Bir daha Kastamonu'dan ayrılmayan Feride Hanım, 1903 yılında 66 yaşında vefat etmiş ve Yakup Ağa Camii haziresine babası ile annesinin yanına defnolunmuştur."


"DÖNEMİN KASTAMONU VALİSİ'NİN EŞİ KASTAMONULU FERİDE HANIMDAN ÖVGÜYLE BAHSEDİYOR"

Araştırmacı Yazar Hamdi Nalbant, konuşmasının devamında Feride Hanım'ın eserlerinden bahsederek; "Feride Hanım, Erzurumlu Emrah'ın Kastamonu'da bulunduğu yıllarda onunla görüşmüş ve șiir sohbetlerinde bulunmuştur. Onun şiirlerine tahmis ve nazireler yazmıştır. İstanbul' da bulunduğu dönemde Sadrazam olan Mithat Paşa'ya bir tebriknâme kaleme almış, Paşa da Feride Hanım'a bir teşekkürnâme yazmıştır. Feride Hanım'n Kastamonu Valisi Sırrı Paşa'nuın hanımı Leyla Hanım ile de dostluğu vardır. Leyla Hanım için şiirler yazmış, șiirlerine de nazireler kaleme almıştır. İkisinin ortak bir de gazelleri bulunmaktadır. Leylâ Hanım beğendiği şairler hakkında konuşurken Feride Hanım'dan şöyle söz etmiştir: 'Şiir alanında en çok Fitnat Hanım'ı ve benden bir yaş küçük olan Abdülhak Hâmid'i beğenirim. Hayran olduğum kadın şairler arasında yine benden bir yaş küçük olan ve genç yaşta ölen Makbule Leman ile şair Nigâr Hanım yer alır. Her ikisinin ölümüne ebcedle tarih yazdım. Fakat Anadolu'da öyle bir kır çiçeği gördüm ki kokusu beni mest etti. Bu kadın, Kastamonu' da tanıdığım Baharzade Feride Hanım'dır.' Feride Hanım'ın Şeyh Şa'bân-ı Veli'ye de birkaç medhiyesi bulunmaktadr. Bazı olaylara tarih düşürdüğü şiirleri de bulunan Feride Hanım'ın Divân'ında münacat, gazel, kaside, şarkı, müstezad, mesnevi, kıta, terkib-i bend olmak üzere toplam 92 şiiri bulunmaktadr. Bu şiirlerinden başka daha pek çok şiiri olduğu düşünülmektedir. Anlaşılır bir dil kullanan Feride Hanım'ın şiirlerinde Kastamonu folkloruna ait unsurlar da bulunmaktadır. Aynı zamanda hattat olan Ferîde Hanım, on kadar Kur'ân-ı Kerim ve Muhammediye yazmıştır. Kendisinden bahsedilen kaynaklarda zarif, nazik, hoşsohbet, nüktedân gibi iyi vasıflarla anılan Feride Hanım'a Allah'tan rahmet diliyoruz" diye konuştu.


KASTAMONU FERİDE HANIM'IN ŞİİRİ OKUNDU

Konuşmanın devamında Abdurrahman Paşa Lisesi mezun öğrencisi Ilgaz Nur Bordanacı tarafından Baharzade Feride Hanım'ın 'Bir Orman Arasında Bil'bedahe Söylenilen' isimli şiiri okundu. Akabinde Baharzade Faride Hanım'ın kabri başında topşu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.