TC kimlik numarasındaki şaşırtan sır! Meğer...

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası'ndaki bir sır şaşkına çevirdi. Peki TC kimlik numarasındaki merak edilen o detay ne?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen MERNİS uygulaması ile birlikte her vatandaşa verilen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası'ndaki bir sır şaşkına çevirdi. Peki TC kimlik numarasındaki merak edilen o detay ne?

2016 yılı itibariyle çipli kimlik kartları vatandaşlara verilmeye başlandı. Son teknolojiyle geliştirilmiş olan yeni tip kimlik kartları kişisel bazı bilgilerin yanı sıra vatandaşın TC kimlik numarasını da bünyesinde barındırıyor. 2000 yılından bu yana her Türk vatandaşına verilen TC kimlik numarası yıllardır sadece bir numaradan ibadet olarak görülse de aslında bir sırra sahip.

TC kimlik numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmiş 11 rakamdan oluşan kişiye özgü bir sayıdır.

MÜTHİŞ BİR MATEMATİK!

1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 7 katı ile 2, 4, 6 ve 8. rakamın toplamının 9 katının toplamının birler basamağı 10. rakamı; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 8 katının birler basamağı 11. rakamı vermektedir.