11 Ağustos'taki sel felaketinde yıkılan Çatalzeytin köprüsü 52 gün gibi kısa sürede yeniden inşa edildi. 90 metrelik köprü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da katılımıyla hizmete açıldı.
"Kastamonu, Bartın ve Sinop illerini ‘Afet Bölgesi’ ilan edildiğini açıklandı. Hükümetimizin tüm organlarıyla sahadaydık; Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta hasar gören yıkılan her binaya girdik, tahrip olan her köprüyü yerinde inceledik. Ateş düşen her haneyle hemhal olduk. Vatandaşlarımızın sıkıntılarıyla, sorunlarıyla canla başla ilgilendik.Arama ve kurtarma çalışmalarında kayıp ve acılarıyla yürekleri yanan kardeşlerimizin, devletimizin arkalarında olmasıyla hissettikleri güven ve umudu gördükçe, bizim de azmimiz pekişti. Yaşanan bu felakette, millet-devlet iş birliğinin ve dayanışmasının destanını hep birlikte yazdık."
Devlet olarak, afetin ardından bütün kurumlarla canla başla çalıştıklarını söyleyen Karaismailoğlu, "2 bin 779 vatandaşımızı kara, hava ve deniz yoluyla tahliye ettik.Selde denize akan ve deniz trafiğini tehlikeye düşüren 64 bin 700 metreküp tomruğu ilk defa uyguladığımız çelik ağlarla denizden topladık.Yıkılan köprülerin yerine, 48 saat gibi bir sürede, prefabrik menfezlerle bölgedeki ulaşımın devamlılığı için geçici köprülerimizi tamamladık, karşılıklı geçişleri sağladık.Köprü geçişlerinin giriş ve çıkışlarına da bağlantı ve servis yollarını kısa sürelerde bitirerek ulaşım ihtiyacını acilen karşıladık" dedi.
Yaşanan afette üç ilde 1 228 kilometre uzunluğunda 17 adet yolun 155,6 kilometrelik kısmının hasar gördüğünü söyleyen Bakan Karaismailoğlu, "Yıkılan Çatalzeytin Köprüsü’nün yerine, prefabrik menfezlerle 48 saat gibi kısa bir sürede köprü ve bağlantı yolunu tamamladık.Küre-İkiçay Köprüsü’nün yaklaşım dolguları, heyelanın nedeni ile tahrip oldu, köprüyü trafiğe açtık.Kastamonu-İnebolu yolunun muhtelif kesimlerinde meydana gelen heyelan ıslahı ve onarım yaparak yolu, 20 Ağustos’ta açtık.Cide-Şenpazar-Kastamonu yolunda hasar gören köprüler ve muhtelif kesimlerdeki heyelan ıslahı, temizlik ve tahkimatlar yaparak, 21 Ağustos’ta yolu trafiğe açtık.Pınarbaşı Yolu üzerindeki Kanlıçay Köprüsündeki hasarı gidererek, 12 Ağustos’ta köprüyü açtık.İnebolu-Abana ayrımı-Devrekani Yolu’nu, 12 Ağustos’ta yolu açtık.Çatalzeytin-Devrekani yolundaki hasarları giderilerek, kısa sürede yolu açtık.Azdavay-Şenpazar-Ağlı ayrımı yolundaki hasarlar da aynı şekilde giderilerek yol 11 Ağustos’ta açıldı.Bartın-Karabük yolunun, Bahçecik Mevkiindeki sel hasarları temizlenerek, 18 adet çift menfez ile ulaşımı sağladık. Kavlakdibi Köprüsü’nün yerine de yine prefabrik menfezlerle köprü yaptık. Tüm mevkilerdeki hasarları onararak yolumuzu 13 Ağustos’ta trafiğe açtık.Kozcağız-Kumluca-Abdipaşa Yolu’nda yıkılan Boğazköy Köprüsü’nün yerine 8 metrelik ırmak geçişini sağladık. Bağlantı yolu ile birlikte ulaşımı, 22 Ağustos’ta servis yolundan sağladık.Mobil çelik köprülerle afet yörelerine ulaşımı acilen sağladık. Selin ikinci ve üçüncü gününden itibaren ulaşımı başlattık" dedi.
"BİRLİK OLURSAK, AŞAMAYACAĞIMIZ ZORLUK YOK"
Halka hizmet Hakk'a hizmet ilkesini benimsediklerini kaydeden Bakan Karaismailoğlu, şu ifadelere yer verdi;"Normal zamanda şehirlerimizin imarı için yaptığımız çalışmaları afet zamanlarında kat be kat artırarak devam ettik.Her zaman yakınınızda olan devletimiz, afet zamanlarında çok daha hızlı ve yoğun bir şekilde yanınızda oldu.Sel felaketinde, Kastamonu, Bartın ve Sinop’taki afet bölgelerinde yürüttüğümüz arama kurtarma çalışmalarında da şahit olduğunuz gibi; bu devlet, milletimizi hep yanında gördü.Devlet millet el ele üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk yoktur.Başta Sayın Cumhurbaşkanı’mız olmak üzere, hükûmetimiz afetin yaralarının sarılması konusunda canla başla çalışmaya devam ediyor.İklim krizinin artırdığı riskler nedeniyle oluşabilecek afetlere daha güçlü bir şekilde hazırlanıyoruz."
"MUHALEFET DEMEK, ÜLKESİNE DÜŞMANLIK DEMEK DEĞİL"
Bakan Karaismailoğlu, şu sözlerle de muhalefete yüklendi:"Muhalefet etmek demek, ülkesine, devletine, milletine yapılan hizmete düşmanlık etmek değildir.Siyasette, hizmette yarış demektir. Bizde durum böyle mi? Maalesef değil.Milletimize olan hizmetimizi artıracak eleştirinin başımızın üstünde yeri var. Ancak bunlar, kavgada söylenmeyecek sözlerle, davranışlarla, kötülükle ortaya çıkıyorlar.Siyasi partiler hizmette birbiriyle yarışırlar, evet. Ancak söz konusu millet ve devlet oldu mu; tek yürek, bir olmanın zamanıdır."
ÇAKIR: "BİR AYDA SELİN İZLERİNİ SİLDİK"
11 Ağustos'ta son yılların en büyük afetlerden birini yaşadığımızı hatırlatan Vali Avni Çakır, " Tüm bakanlıklarımızın, her kademeden binlerce insanın sahaya müdahalesiyle afetin izlerini hep birlikte sildik. Gerçekten bu süreçte, sayın bakanlarımız, valilerimiz, genel müdürlerimiz, kaymakamlarımız öyle bir çalıştı ki, kim amir kim memur farkedilmeyecek şekilde samimiyetle çalışıldı. İnşallah, sayın cumhurbaşkanımıza da söz verdiğimiz üzere önümüzdeki yılın sonuna varmadan, eskisinden çok daha iyi seviyelere getireceğiz. 52 gün gibi kısa bir sürede hizmete alınan köprü için, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
ÇELİK: "46 KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOL, 330 KİLOMETREYE ÇIKTI"
AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana Türkiye'de ulaşım alanında büyük gelişmeler olduğunu söyleyen AK Parti Milletvekili Metin Çelik," Kastamonu'dan bir örnek vereyim. AK Partiden önce sadece 46 kilometre bölünmüş yolunuz vardı, bugüne baktığımızda devam eden projeler hariç 330 kilometre bölünmüş yol ağımız var.Türkiye'de neredeyse 5 katına ulaşan bir yol ağı, Kastamonu'da da 7 katına ulaşan bir yol ağı var.Kastamonu Havalimanı'nın hayata geçmesi bütün hemşehrilerimizin arzusuydu fakat maalesef girişimler başarısız olmuştu. 2013 yılında Temmuz ayında 25 bin kişinin katılımıylaKastamonu havalimanı mızı da açmış olduk.Arkamdaki köprü büyük bir gayretle 52 günde yapıldı. Hayırlı uğurlu olsun. Hizmetlerimiz bitmeyecek. Bu bölgenin beklentisi olan Abana-Bozkurt yolunda da çalışmalar inşallah gerçekleştirilecek" ifadelerine yer verdi.
URALOĞLU: "ÇATALZEYTİN-DEVREKANİ YOLU KISA SÜREDE BAŞLIYOR"
Yaşanan afette 6 köprünün yıkıldığını ve 12 köprünün hasar gördüğünü hatırlatan Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, 59 kilometrelik yolun da hasar gördüğünü söyleyerek, şu ifadelere yer verdi; "Anında müdahale ederek kesintiye uğrayan yolların trafiğe açılmasını sağladık. İnşa edilen prefabrik geçişlerle de trafik akışını sağladık. Burada, 68 metre yıkılan köprünün yerine 90 metre köprü, bugün itibariyle kullanıcıların hizmetine sunulacaktır. İhale kapsamında ayrıca Çatalzeytin-Devrekani arasında 25 kilometrelik kesim, bitümlü sıcak asfalt yapılacaktır. İnşallah ona da kısa sürede başlayacağız. Kesintiye uğrayan mevcut Karadeniz sahil yolunda yeniden ulaşım sağlanmıştır. Kısa süre içerisinde Çatalzeytin Köprüsünü vatandaşlarımızın hizmetine sunmanın gururunu yaşıyoruz. Bütün afet bölgesinde, Türkiye'nin her tarafından gelip gece gündüz çalışan karayolu arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum.Zeminin çok zor olduğu bir dere yatağında kısa bir süre içerinde, 52 gün gibi kısa bir sürede bitiren firmamızın da çalışanlarına teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.