Türkav’dan Fetih-Fatih-Kastamonu etkinliği yapılacak

Türkav Kastamonu Şubesi tarafından İstanbul’un Fethi münasebetiyle geleneksel olarak düzenlenen Fetih-Fatih-Kastamonu programı bu yıl 29 Mayıs Pazartesi günü bir dizi etkinlikle gerçekleştirilecek.

Türkav Kastamonu Şube Başkanı Kamil Çonkor; "Türkav olarak 34 yıldır bu bağı çeşitli etkinliklerle gündeme getirmeye çalışıyoruz. 'Vefa Ülkücü bir erdemdir' düsturundan hareketle ecdadımıza vefamızı göstereceğimiz Fetih-Fatih-Kastamonu temalı programımıza bütün Kastamonulu hemşerilerimizi bekleriz" dedi.

ÇONKOR; "KASTAMONU'NUN FATİH VE FETİH İLE BİR ÇOK YÖNDEN BAĞI VARDIR"

Program hakkında açıklamada bulunan Türkav Kastamonu Şube Başkanı Kamil Çonkor şu ifadeleri dile getirdi;  "İstanbul’un 1453’te Türkler tarafından fethedilmesi tarihin dönüm noktalarından biridir. Türk tarihinin altın sayfalarında yer alan İstanbul'un fethinin 570.  Yılını kutluyor, kahraman ecdadımızı hayırla yad ediyoruz. İstanbul'un Fethi ile Kastamonu arasında özel bir münasebet bulunmaktadır. Fetih ile Kastamonu bağı öncelikle İstanbul'un fethini gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet Han'ın annesi sebebiyledir. Yani bu büyük fetih bu toprakların evlatları tarafından gerçekleştirilmiştir. Birçok Osmanlı kaynağı Fatih’in annesi olarak Hatice Halime Hatun’u göstermektedir. Candaroğulları hükümdarı İsfendiyar Bey’in torunu yani İbrahim Bey’in kızı Halime Hüma Hatun, 1425 yılında yapılan muhteşem bir düğünle Osmanlı hükümdarı II. Murad’la evlendirilmiş; Candaroğulları başkenti Kastamonu’dan, Osmanlı sarayına gelin olarak gitmiştir. Halime Hüma Hatun, düğünden sonra bir süre Bursa’da ikamet etmiş, akabinde Sultan II. Murad onu Edirne’ye götürmüş, II. Murad’ın 1451 yılında vefatından sonra bir süre daha yaşamış ve Bursa’da vefat etmiştir. Kabri de Bursa’dadır. Ayrıca II. Murad kendi kız kardeşlerinden biri olan Sultan Hatun’u İsfendiyar Bey’in oğlu Kasım Bey’e, diğer kız kardeşi Selçuk Hatun’u da İsfendiyar Bey’in diğer oğlu İbrahim Bey’le evlendirdi. Selçuk Hatun, bir Osmanlı prensesi olarak Kastamonu sarayına gelin gelmiştir. Kocası Şehzade İbrahim Bey’le 1443 yılına kadar 18 yıl evli kalmış, bu evlilikten olan altı çocuktan dördü Orhan, Paşa Melek, Emir Yusuf ve Hafsa Hatun, Kırkçeşme mahallesinde yapılan Hatun Sultan  türbesinde medfundurlar. Kastamonu'nun Fatih ve Fetih ile bir çok yönden bağı vardır: İstanbul’un fethi sırasında Candaroğlu İsfendiyar Bey’in oğullarından Kasım Bey de görev almış, hatta Fatih onu elçi olarak Bizans’a göndermiştir. Fetih hazırlıkları esnasında Kastamonu’dan donanma malzemesi ve bakır madeni gönderilmiştir. Dolayısıyla Sultan Mehmet’in başarılarına sahip çıkmak, Fatih ve Fetih ile Kastamonu arasındaki bağı, gelecek nesillere aktarmak bizlerin sorumluluğu ve görevidir."

"TÜRKAV OLARAK 34 YILDIR BU BAĞI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE GÜNDEME GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Başkan Çonkor devamında;  "Türkav olarak 34 yıldır bu bağı çeşitli etkinliklerle gündeme getirmeye çalışıyoruz. Bu yılki programımız da şu şekilde olacaktır: 29 Mayıs 2023 Pazartesi günü öğle namazı sonrası Nasrullah Meydanında Atabeygazi Mehter Takımı tarafından bir gösteri yapılacaktır. Ardından basın açıklaması ve ikram gerçekleşecektir. Aynı gün akşam namazı sonrasında İsmail bey Camisinde Fatih Sultan Mehmet Han ve İsmail bey başta olmak üzere Fetihte rol alan ecdadımızın ruhları için mevlit okunup dua edilecektir. 'Vefa Ülkücü bir erdemdir' düsturundan hareketle ecdadımıza vefamızı göstereceğimiz Fetih-Fatih-Kastamonu temalı programımıza bütün Kastamonulu hemşerilerimizi bekleriz" dedi.