Hizmet dökümündeki 3 harfe dikkat!

Emekli olmak için gün sayan milyonlarca vatandaş, hizmet dökümünde yer alan 3 harf ile hayallerini ertelemek zorunda kalabilir. Uzmanlar, e-devlet'ten kısa bir kontrol ile bu durumun önüne geçilebileceğini belirtirken, prim günlerinin geçersiz sayılmasına neden olan S, Ş ve K harflerinin anlamlarını da açıkladılar. İşte detaylar...

SGK'dan alınan hizmet belgesinde yer alan Ş,K ve S gibi harflere dikkat etmek gerekiyor. SGK, sahte iş yeri olduğu veya sahte sigortalı bildirdiği tespit edilen işyerlerini SAHTE (S), sahte olduğu düşünülerek kontrol edilmekte olan iş yerlerini KONTROLLÜ (K), sahibi veya ortaklarının geçmişte sahte iş yeri olduğu veya sahte sigortalı çalıştırdığı tespit edilen iş yerlerini de ŞÜPHELİ (Ş) koduyla işaretliyor.

SAHTE'DE PRİM GÜNÜNE DAHİL EDİLMİYOR

'Sahte iş yeri' tanımlaması yapılan iş yerlerinde çalışanlar adına bildirilen hizmetler denetim raporlarına istinaden iptal ediliyor ve söz konusu hizmetler için hizmet bildirimi ve hizmet birleştirmesi yapılmıyor. Dolayısıyla bu iş yerinden bildirilen hizmetler emekliliğe hak kazanma koşullarının tespitinde ve emekli aylığı bağlama işlemlerinde dikkate alınmıyor.

Emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışan adına bildirilen hizmetlerin 'sahte iş yeri' tanımlaması yapılan iş yerlerinden olduğu tespit edilirse, bu hizmetler geçersiz sayılıyor. Bu hizmetler düşüldükten sonra kalan süreler ile emekli aylığına hak kazanma koşullarının devam edip etmediği kontrol ediliyor ve emekli aylığı düşülen hizmet süresine göre yeniden hesaplanıyor.

'ŞÜPHELİ'DE HİZMET BİRLEŞTİRMESİ DİKKATE ALINIYOR

'Şüpheli iş yeri' olarak tanımlanan iş yerlerinden bildirilen hizmetler için henüz denetim raporu düzenlenmemiş olduğundan, bu süreler geçerli sayılıyor ve birden fazla statüde çalışması varsa hizmet birleştirmesinde dikkate alınıyor. Emekli aylığına hak kazanma koşullarının tespitinde de dikkate alınıyor ve emekli aylığı bağlama işlemleri denetim sonuçları beklenmeksizin sonuçlandırılıyor.

EMEKLİ MAAŞINA ETKİ EDİYOR

Ancak, denetim sonucunda iş yerinin sahte olduğu veya fiilen çalışılmadığı halde sahte sigortalı gösterildiği tespit edilirse bu iş yerinden bildirilen hizmet süreleri toplam hizmet sürelerinden düşülüyor. Kalan süreler emekli olmak için yeterli ise emekli aylığı ödenmeye devam ediyor, sadece emekli aylığı kalan hizmet süreleri üzerinden yeniden hesaplanıyor.

E-DEVLETTEN KONTROL EDİLEBİLİR

İptal edilen hizmet sürelerinden kalan prim günleri emekli olmaya yeterli değil ise emekli aylığı kesilerek, ödenmiş emekli aylıkları faiziyle geri alınıyor. Çalışanların, e-Devlet üzerinden zaman zaman giriş yaparak hizmet dökümlerine bakarak işyeri kodlarını kontrol etmeleri gerekiyor.