'Sigorta şart!'

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, iklim değişikliği ve TARSİM sigortaları konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, iklim değişikliği ve TARSİM sigortaları konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu. 'Vatandaşımız, kapalı garajdaki arabasını sigorta yaptırıyor, açık alandaki ürününü sigortalatmıyor' ifadeleriyle çiftçilere tarım sigortasının önemini anlatan Butur, sigortalı tarlaların çiftçiyi hiç bir zaman mağdur etmediğini kaydetti.

Bozkurt'ta yaşanan afet üzerinden iklim değişikliği konusunda açıklamalarda bulunan Butur, ''Çok ciddi bir Ar-Ge çalışması yapılması lazım. Ekip dikeceklerimiz noktasında çalışmalar olmalı. Çiftçiyi yönlendirmemiz lazım. Hangi ürün nereye ekilmeli, bu konuda araştırmalar gerçekleştirip çiftçiye de gerekli bilgileri aktarmalıyız. Ürün planlaması yapılmalı ve ona göre destekler verilmeli. Bizim, sarımsak ve siyez gibi coğrafi işaretli ürünlerimiz var,  özel bir destek verilirken; ilçe ilçe dağılım yapılırsa çok iyi olur'' dedi.

''KURAKLIK DA KAPSAMA GİRDİ''


TARSİM sigortasının önemine de değinen Başkan Butur, ''Uzun süre yağış olabiliyor, uzun süre kuraklık yaşanabiliyor. Geçen yıl, son 90 yılın en kurak dönemi yaşandı diye açıkladılar. Burada çiftçilerimizin mutlaka ürünlerini TARSİM sigortası yaptırmaları gerekiyor. Artık kuraklık da sigorta kapsamına girdi. Bir de sigortanın mecbur olması gerektiğini düşünüyorum. Doğrudan gelir desteklerinden kesilsin ama mecbur tutulsun. Sigortayla birlikte çiftçi, hiç bir şekilde mağdur olmuyor'' diye konuştu.

''KAPALI ALANDA DURAN ARABASINI SİGORTA YAPTIRIYOR, TARLASINI YAPTIRMIYOR''

Vatandaşların sahip olduğu bir çok şeyin sigortalı olduğunu kaydeden Butur, '' Arabalar, evler sigortalı; tarım alanlarında ürettiğimiz ürünler de sigortalı olmalı. Bizim fabrikalarımız açık alanda. Her şeye, bütün afetlere açığız. Bir yıl emek veriyor, üretiyor ve onun hasadına yakın bir afet oluyor; bakıyorsunuz bütün ürün gitmiş.  Kapalı alanda duran arabasını sigorta yaptırıyor ama açık alandaki ürününü sigorta yapmıyor. Alışkanlıklardan dolayı yaptırmıyoruz. Vatandaşımızın sorgulaması lazım, sigortayı hesaplaması lazım; ekim konusunda araştırma yapması lazım. Türkiye genelinde sigorta yaptıran tarım alanları yüzde 20 civarında olsa da Kastamonu'da bu rakam daha düşük.  Umarım, bu rakam artar ve çiftçilerimiz hiç bir şekilde mağdur olmaz'' ifadelerini kullandı.