‘Sanayi ve turizmde önümüz açık’

Kastamonu İl Genel Meclisi’nin (İGM), Mart ayı olağan toplantılarının son oturumu yapıldı. Meclis Başkanı Güray Parçal başkanlığında yapılan toplantıda komisyon raporları yer aldı.



Gündemin ilk maddesinde müstakil bir İl Özel İdare Gelirleri Kanunu'na ihtiyaç bulunduğu, İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanununu incelemek ve günümüze uygun şekilde gerekli değişikliklerin yapılarak kanun haline gelmesi için neler yapılabilir yönünde bir çalışma yapılmasını içeren yazılı önerge hakkında hazırlanan Çevre ve Sağlık Komisyonu raporu görüşüldü. Söz konusu rapor, meclisin oybirliğiyle İl Özel İdaresi'ne gönderildi.

Gündemin üçüncü maddesinde, Marmara Bölgesinde ağırlıklı olarak kurulan işletmelerin artık devlet teşvikleriyle Anadolu'ya taşınması konusu üzerinde duruldu. Söz konusu maddede 'Kastamonu ve ilçelerin kalkınması ve göçün önlenmesinde önemli bir gelişme olan işletme ve atölyelerden il ve ilçelerde şimdiye kadar kurulup faaliyet gösteren var mıdır? Ayrıca yeni kurulum için girişimler var mıdır? İl ve ilçelerdeki organize sanayi bölgeleri bu girişimleri için yeterli mi?' konuları hakkında yazılı önerge için hazırlanan Esnaf Sanayi Ticaret ve Doğal Kaynaklar Komisyonu raporu görüşüldü. Rapor meclisin bilgisine sunuldu.

PARÇAL; “ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK”

İGM Başkanı Güray Parçal, ilimizdeki organize sanayi bölgeleri hakkında şu açıklamalarda bulundu; “Devrekani Hayvancılık Organize Sanayi ile ilgili elimizi taşın altına koymuştuk. Yüzde 80 hissesi var İl Özel İdaresi'nin. Diğer illerde bakıyorum var, ilk defa Kastamonu'da İl Genel Meclis üyeleri müteşebbis heyetine alındı. Biz bu konuda da biraz ısrarcı olduk. Maslak Sanayi Sitesi Kooperatifiyle ilgili Mart'ın sonuna kadar temel atılmasıyla ilgili bir görüş öne çıktı. Bununla ilgili de bakanımız talimat vermişti ama bu tabi deprem öncesindeydi. Şuanda bu konuda çok ısrarcı olur muyuz olamaz mıyız ne olur o konuda bir şey bilemiyoruz. Tosya'da genişletme çalışması var, Taşköprü'de yer var. Bir de İhsangazi-Araç yolundaki yerle ilgili bir kısmı 4'üncü bölgede bir kısmı 5'nci bölgedeydi. Bakan beyle konuştuğumuzda hangisi avantajlıysa onu uygulattırırız demişti. Teşviklerde, 6. bölge kullanılıyor bildiğim kadarıyla. Kastamonu'muzun sanayi alanında da turizm alanında da önü açık. Bizler de İl Genel Meclisi ve Özel İdare olarak buna, ayak uydurmamız gerekiyor. Bu konuda da ayak uydurduğumuzu da düşünüyorum. İnşallah memleketimiz için hayırlı hizmetler yapmak nasip olur" dedi.

BUTUR; "BÖLGEMİZ İÇİN DEĞERLİ BİR YATIRIM OLACAK"

İGM AK Parti Grup Başkanı Mehmet Butur, Devrekani Hayvancılık OSB hakkında söz alarak şunları kaydetti; "Altyapı yapım ihalesine çıktıktan sonra parsel tahsisi de yapılacak. Yani son aşamaya geldik. Meclisimizin özel idaremizin emeği var. Bölgemiz için tarım ve hayvancılık açısından değerli bir yatırım olacak."

SOĞUK HAVA DEPOLARI MECLİSİN GÜNDEMİNDE

Gündemin bir diğer maddesinde ise soğuk hava deposu konusu yer aldı. Taşköprü ilçesinde yapılacak olan organize sanayi bölgesi öncelikle olmak üzere ve özellikle sarımsak için kullanılmak amacıyla manav ürünleri soğuk hava deposu yapılmasına ihtiyaç olduğu yönünde 2018 yılı Mart ayında bir komisyon çalışması yapılmıştır ancak aradan geçen zaman içinde bir gelişme kaydedilememiştir. Soğuk hava depolarında saklanması durumunda sarımsağın daha iyi değerlendirilebilmesi için manav ürünleri soğuk hava deposu yapılması konusunda yapılanları ve yapılabilecekleri ile ilgili yazılı önerge hakkında hazırlanan tarım orman ve hayvancılık komisyon raporu görüşüldü. Söz konusu rapor meclisin bilgisine sunuldu.

İGM Başkanı Güray Parçal, konu hakkında; “Burada da orta ölçekte de olsa bir soğuk hava deposunun olmasında yarar var” dedi.

KATI ATIK TOPLAMA HİZMET TARİFE BEDELİ 30 TL

Gündemin bir diğer maddesinde 2023 yılı için katı atık toplama hizmet tarifesi bedelinin katı atık yönetimine ilişkin yönetmeliğin ilgili maddesi gereği kamu kurum ve kuruluşları OSB'ler ve ticari işletmeler için ayrı ayrı yeniden belirlenmesi ile ilgili İl Özel idaresinin teklifi hakkında hazırlanan plan ve bütçe komisyon raporu görüşüldü. Söz konusu karar doğrultusunda ticari işletmeler ile ilgili 30 liraya çıkarılması meclisin oy birliği ile kabul edildi.