‘Gelin burayı sanayi alanı yapalım’

Kastamonu İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, Kronospan (SFC) Orman Ürünleri Fabrikası’nın yeni yatırımı ve fabrika alanının genişlemesine yönelik meclis toplantısında yaptığı konuşmada, tesisin organize sanayi bölgesine taşınmasının daha uygun olacağını ifade ederek Olukbaşı bölgesinin bir sanayi bacasını daha kaldıramayacağını ve bölgede yaşayan vatandaşların fabrikadan şikayetçi olduğunu iddia etmişti. Parçal’ın sözlerinin ardından Kronospan’dan gelen davet üzerine fabrikada meclis üyelerinin de katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

>>>İGM Başkanı Güray Parçal’ın sözlerinin ardından fabrikada düzenlenen bilgilendirme toplantısında yeni yatırımı anlatan Kronospan A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gülamoğlu; “Dortek ve Kronospan olmak üzere buralarda iki bin kişiye yakın kişi ekmek yiyor. Gelin burayı sanayi alanı yapalım. Şehir bu tarafa gelmesin. Önemli olan bunun çözümünü bulabilmek. Ayrıca fabrikamızdan yükselen duman değil, tamamen buhardır. Tesisimizde çevre anlamında çok ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Dünyada nasıl tedbirler alınıyorsa, tesisimizde de bu tedbirler alınmaktadır. Çevre anlamında büyük yatırımlar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz” dedi.

Kastamonu İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, Kronospan (SFC) Orman Ürünleri Fabrikası’nın yeni yatırımı ve fabrika alanının genişlemesine yönelik meclis toplantısında yaptığı konuşmada, tesisin organize sanayi bölgesine taşınmasının daha uygun olacağını ifade ederek Olukbaşı bölgesinin bir sanayi bacasını daha kaldıramayacağını ve bölgede yaşayan vatandaşların fabrikadan şikayetçi olduğunu iddia etmişti. Parçal’ın sözlerinin ardından Kronospan’dan gelen davet üzerine fabrikada meclis üyelerinin de katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İGM Başkanı Güray Parçal ve meclis üyeleri, Kronospan Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin daveti üzerine bacasız yeni yatırım projesi ile ilgili yerinde bilgi aldı.

Fabrikada düzenlenen toplantıya İGM Başkanı Güray Parçal ile meclis üyeleri, Şoförler ve Otomobilciler Odası ile TAŞIKO Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, Ziraat Odası Başkanı ve İGM Üyesi Mehmet Butur, Kronospan Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdür Yardımcıları Ömer Gülamoğlu ve Bilal Karakaya, Kronospan Yönetim Kurulu Üyesi ve Muhasebe Müdürü Hakan Dikici, Kronospan Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Kaynakları Müdürü Umut Yılmaz ile diğer fabrika yetkilileri katıldı. Kronospan Çevre Mühendisi Çağatay Öksüz, toplantıda yeni yatırıma ilişkin detaylı sunum yaptı.

Toplantıda İGM Başkanı Güray Parçal, Şoförler ve Otomobilciler Odası ile TAŞIKO Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur ile Kronospan Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gülamoğlu birer konuşma yaptı.

PARÇAL: “İL GENEL MECLİSİNDEKİ TARTIŞMALARIMIZ YANLIŞ ANLAŞILMIŞ OLABİLİR”

İGM Başkanı Güray Parçal, geçtiğimiz günlerde meclis toplantısında yaptığı konuşmanın yanlış anlaşılmış olabileceğini önü sürerek; “İl Genel Meclisimiz 45 üyemizden oluşuyor. Türkiye’nin ikinci büyük il genel meclisiyiz. Afyon, büyükşehir olduktan sonra birinci büyük meclis olacağız inşallah. Şu anda onlar 48 kişiyle biz 45 kişiyle… 28 tane AK Parti, 14 tane Milliyetçi Hareket Partisi, 3 tane Cumhuriyet Halk Partili üyelerimiz var. Burada arkadaşlarımızla bir mozaik yaptık. Burada AK Parti'den de, Milliyetçi Hareket Partisi'nden de, Cumhuriyet Halk Partisi'nden de arkadaşlarımız var. Bizim meclisimizde birlik beraberlik içinde uyumlu bir çalışmamız var ve birbirimize de parti gözetmeksizin tutkun insanlarız. Bizim konuşmalarımız, il genel meclisindeki tartışmalarımız yanlış da anlaşılmış olabilir. Burası yıllar önce şehir dışında kurulmuş bir fabrika idi. Kastamonu’ya yıllardır hizmet eden bir fabrikamız, bizim de canımız, ciğerimiz. Bu konuda bir şüphemiz yok. Tabi biz burada yeni yatırımlarla ilgili nasıl bir yatırım yapacağınızı bilmiyoruz. Bu konuda kamuoyunu bilgilendirmediniz. Bu bacalıdır veya bacasızdır. Onu biz teknik olarak da bilmeyiz. Tabi siz bu yatırımı valilere anlatabilirsiniz, belediye başkanlarına da anlatabilirsiniz. Ama buradaki asıl bu algı veyahut da gerçek bilgiyi yönetecek kişiler burada belediye meclis üyeleridir. Halkın içinde dolaşan il genel meclisi üyeleridir. Şimdi burada nasıl bir yatırım yapacağınızı keşke bizle bunları konuşmadan önce belli dinamiklere siz nasıl bir yatırım yapacağınızı anlatsaydınız. Bizler de organize sanayide yeni yerimizin kamulaştırmalarını yaptık. Bununla ilgili biz Kronospan’dan oraya da yatırım yapmasını gerçekten isteriz. Orada daha da büyümesini isteriz. İhsangazi tarafı da beşinci bölgede. Tabii bunun da bitmesi üç-beş yılı bulur. Ama biz başlayalım dedik bir taraftan. Burası bizim görev alanımızda değil. Belediye var burada. Belediye meclisi var diyebilirsiniz ama İl Genel Meclisi üyeleri de aynı zamanda merkezin de oylarıyla da bu şehirde seçilen kişilerdir. Biz sanayiye karşıyız gibi bir durum ortaya çıkmasın. Sizlere de şimdiye kadar yaptığınız çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

GÜLAMOĞLU: “FABRİKAMIZDAN YÜKSELEN DUMAN DEĞİL TAMAMEN BUHARDIR”

Kronospan Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gülamoğlu ise, bacasız yeni yapılacak tesislerinin de orada çalışması gerektiğini ve ayrıca çevre anlamında büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayarak; “Kastamonu’da Kronospan olarak çok önemli çalışmalarımız ve yatırımlarımız var. Bu yatırımlara yenileri de eklenecek. Hafta arasında gerçekleşen İl Genel Meclisi toplantısında tesisimizin adının geçmesi üzerine sizleri bugün buraya davet ettik ve yerinde bilgilendirme yapmak istedik. Burası ile ilgili yanlış bir anlaşılma olduğu düşüncesindeyiz. Çok dikkat etmek zorundayız. Bu tesislerimiz henüz yarım haldeyken Karabük’e gidiyordu. Tünelin hemen çıkışında 800 bin metrekare altyapısını da hazırlayarak yeni gelecek tesisleri oraya istediler. Döndüğümüzde de bunun kararı alındı. Kuru Benzinlik’in orada önümüzü çevirdiler. ‘Bu buradan gidemez’ dediler. Eğer şayet bu orada kurulmuş olsaydı bu tesislerin yüzde 100’ü oraya giderdi. Hani rahmetli Süleyman Demirel’in bir sözü vardır; ‘Benzin vardı da biz mi içmedik?’ diye. Yer vardı da buralarda oralara yapılmadı mı? Yeni bacasız tesisimizin de burada çalışması lazım. Şu anda makineler yolda. Burada bir sanayi var. Bunun kalkma şansı da yok. Dortek ve Kronospan olmak üzere buralarda iki bin kişiye yakın kişi ekmek yiyor. Gelin burayı sanayi alanı yapalım. Şehir bu tarafa gelmesin. Önemli olan bunun çözümünü bulabilmek. Ayrıca fabrikamızdan yükselen duman değil, tamamen buhardır. Tesisimizde çevre anlamında çok ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Dünyada nasıl tedbirler alınıyorsa, tesisimizde de bu tedbirler alınmaktadır. Çevre anlamında büyük yatırımlar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bölgemiz muhtarları ile sürekli istişare ederek, bir sıkıntı olup olmadığını sorgulamaktayız. Bizler de bu güzel memlekette yaşıyoruz. Yanlış bir duruma bu fabrikada bir kişi asla izin vermedi ve vermeyecek de. Faaliyetlerimiz Kastamonu İl Çevre Müdürlüğü ve bakanlık tarafından da sürekli takip edilmektedir. Çevresel belgelerimizin tamamının da mevcut olduğunu ayrıca ifade etmek isteriz” ifadelerini kullandı.

BUTUR: “BİZ YATIRIMA KARŞI DEĞİLİZ”

İl Genel Meclisi Üyesi ve Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, yapılacak yatırımlara karşı olmadıklarını ifade ederek, “2009’dan beri merkezde İl Genel Meclisi üyesiyim, AK Parti Grup Başkan Vekiliyim. Aynı zamanda meclis başkan vekiliyim, aynı zamanda Ziraat Odası Başkanıyım. Burada anladığım kadarıyla büyük bir yanlış anlaşılma var. İl Genel Meclisi üyeleri olarak yatırıma karşıymışız gibi bir algı oluşmuş, kesinlikle böyle bir şey yok. Kastamonu'ya kim bir kişi çivi çakarsa, bir kişi istihdam ederse biz ona saygı duyarız. Şahsen ben de arkadaşlarım da öyledir. Bu açıklama bir anlaşmazlığın ve kafamızdaki soruların da ortadan kaldırılmasının da cevabı olacak. Organize sanayileri kurulurken özel idareyi paydaş kuruluş veyahut da hisse payı verirler. Sırf Özel İdare’den bize meclise gelir. Biz mecliste hiç tereddüt etmeden geçiririz onu. Özel İdare bunun hamallığını yapar, altyapısını yapar, makinesini kullanır orada. Organize sanayiyi insanlarımıza, müteşebbislerimize hazır hale getirir. Biz burada hiç tereddüt etmeden her organize sanayide bize ne düşerse, İl Genel Meclisi’ne ne düşerse, Özel İdare’ye ne düşerse hiç tereddüt etmeden onu geçiririz. Boynumuzun da borcu. Çünkü Kastamonu'da iş istihdamı çok önemli, sanayi çok önemli, bunu biliyoruz. Burada yanlış anlaşılmalar var, bunu düzeltelim. Güray beyin oradaki açıklaması Budamış bölgesi konut imarına açılmıştır. Şehrin içerisinde kalmıştır. Sanayiciler organize sanayide yeni yer açıyor. Yatırım oraya yapılabilir anlamında bir konuşma yapıldı. Bu gündeme gelmiştir ama bu farklı bir boyut kazanmıştır. Yani kesinlikle buraya yatırım yapılmasından rahatsız değiliz. Kim yatırım yaparsa bize de ne görev düşerse her zaman onun yanındayız. Allah razı olsun şahsen ben çok teşekkür ederim, minnettar olurum. Önceki Tarım Orman Bakanı, ormanın başkenti Kastamonu derdi. Elbette buradaki ürünler işlenmeli, mamül hale gelmeli. Kesinlikle burada bir yanlış anlaşılma var. Yani biz yatırıma karşı değiliz” dedi.

SARIAHMETOĞLU: “BURASI KASTAMONU’YA LAZIM”

Kastamonu Şoförler ve Otomobilciler Odası ile TAŞIKO Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu ise fabrikanın Kastamonu’ya önemli bir girdisinin olduğunu söyleyerek şunları ifade etti: “Hasan Ceritoğlu, buranın yönetim kurulu başkanı iken buraya bu makineler geldi. Buradaki makinelerin daha sonra Karabük Söğütlüçeşme’nin oraya taşınacağının duyumunu aldık. Daha sonra arkadaşlarımla birlikte bu arkadaşların önüne geçerek özellikle Hasan Ceritoğlu’na dedim ki ‘Hasan Bey, benim babam sizin babanızın çok ekmeğini yedi, ben 25 sene bu fabrikadan odun taşıdım. Size araba kullanmasını odun sahasında öğreten benim. Burayı taşıdığınız zaman Kronospan burayı taşıdı demez kimse. Herkes Ceritoğlu ailesi bu fabrikayı Karabük’e taşıdı der. Siz çok büyük sıkıntı yaşarsınız. 2 bin 500 kişiyi o garajın önüne yığacağım, bizi ezmeden o makinaları oradan çıkaramazsınız’ dedim. Bu sözlerin üzerine ‘Tamam bu tesisi Karabük’e taşımayacağım’ dedi. Gecemizi gündüzümü bu sevkiyatları aksatmamak için, özelikle mamul mallarda nakliyatını biz yapıyoruz. İnanılmaz şekilde Kastamonu’ya girdisi var. İnsan sağlığı tabii önemlidir ama biz buranın otomasyon sistemiyle bakanlıkça incelendiğini ve bu buharlı havanın insan sağlığına bir zararı olmadığını biliyoruz. Evlerin balkonunda hafif bir toz olabilir ama insan sağlığına bir zararı yok, bu yüzden buranın yaşaması lazım. Buradan herkesin ekmek yemesi lazım. Burası Kastamonu’ya lazım.”